Objavljeno

Božo Petrov pitanja abortusa i LGBT prava ne smatra bitnima

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade u ostavci i čelnik stranke Mosta nezavisnih lista Božo Petrov na predstavljanju liste za X. Izboru jedinicu u Splitu izjavio je kako pitanje zaštite prava LGBT obitelji i pitanje ženskog prava na pobačaj nisu realan problem ove države, već da je riječ o ideologijama i svjetonazorima.

Na upit o tome koji je stav njegove stranke o pitanjima abortusa i Životnog partnerstva, Petrov je izjavio kako ne može govoriti o općenitom stavu svoje stranke: „…za sebe osobno sam uvijek rekao što jest. Stav Mosta je da svaka osoba koja je uključena na platformu Mosta ima pravo na svoje osobno mišljenje i moći će ga dati kad se bude glasovalo o tim pitanjima, ali u ovakvoj gospodarskoj i financijskoj situaciji zaprepašćuje činjenica da je to postalo važno. Most je postavio standarde da se konačno ne govori o ideologijama i svjetonazorima, nego o realnim problemima.“

Ukoliko ste imali/e prilike pogledati Izborni program Mosta nezavisnih lista, u samom uvodu mogli ste uočiti slijedeći paragraf:

„Kao važna načela u politici Mosta nezavisnih lista naglašavamo dostojanstvo ljudske osobe, zaštitu ljudskih prava i općeg dobra, supsidijarnost, solidarnost, ravnopravnost i brigu za siromašne.“

Pravo žene na slobodno i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu, odnosno pravo izbora na to da sama procijeni da li želi i može postati majkom te pravo na ravnopravnu zaštitu LGBT obitelji Petrov očito ne smatra ljudskim pravima, već ih zajednički naziva ideologijama i svjetonazorima.

U svom programu Most, primjerice, prepoznaje da RH treba osigurati bolje uvjete za rađanje djece u obliku povećanja porodiljnih naknada, dječjih doplataka i povećanja naknada za roditelje koji koriste porodiljne dopuste, no čini se da čelnik stranke te probleme nikako ne može povezati s ‘dostojanstvom ljudske osobe i zaštitom ljudskih prava’ već se strateški ograđuje od pitanja prava na abortus, pozivajući se na ‘ideologije’.

Iako je UN u siječnju ove godine žensko pravo na abortus proglasio ljudskim pravom, Hrvatska po tom pitanju ima dosta sličnosti s nedavnim političkim zbivanjima u članicama EU čije su desničarske konzervativne stranke krenule u napad na dekriminalizaciju pobačaja. Stoga je izuzetno važno da se stranka koja se kandidira za izbore jasno i glasno očituje po tom pitanju. 

Piše: Emina Hermann


Povezano