Objavljeno

D kao Dan Dizajna – Smotra regionalnih autora/ica

Dan D’, međunarodni je festival dizajna koji će se održati u Staroj klaonici u Zagrebu od 15. do 17. lipnja u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta.

Ovogodišnje, treće izdanje prošireno je za jedan dan kojim se nastoji potaknuti
suradnja mladih dizajnera/ica i poduzetnika/ica te ukazati na potencijal dizajna kao generatora gospodarskog razvoja.

‘Ove godine ukazala se potreba za uvođenjem nekih novih sadržaja, prvenstveno edukativnih, te tako treće izdanje Dana D traje puna tri dana, a posjetiteljima i sudionicima nudimo barem trostruko više sadržaja nego lani’, izjavila je predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer i programska direktorica Festivala.

Cilj projekta je, od osnutka 2010. do danas, podržati i promovirati rad kvalitetnih mladih autora/ica, osigurati vidljivost njihovog rada u javnosti, učvrstiti suradnju pojedinaca, institucija i dizajnerskih inicijativa iz regije te stvarati i razvijati veze s partnerima iz područja gospodarstva.

Središnji dio festivala je D-sajam, izložba koja uključuje najbolje radove autora/ica iz regije do navršenih 35 godina u svim područjima dizajnerskog djelovanja, a kao ogledalo nekomercijalnoj izložbi, najveći prodajni sajam dizajna u Hrvatskoj, D-market za cilj ima promoviranje kvalitetnih domaćih i regionalnih dizajnerskih proizvoda, međusobno povezivanje aktera dizajnerske scene, kao i osnaživanje kulture dizajna u Hrvatskoj.

Dodatni, Radni dan D, ciljano je osmišljen s namjerom povezivanja i stimuliranja suradnje mladih dizajnera i poduzetnika/ica, a ove godine, bit će održan i program Dizajn i poduzetništvo koji je zamišljen kao predstavljanje kvalitetnih primjera tvrtki koje su zahvaljujući investiciji u dizajn i dobrim vođenjem dizajnerskog procesa unaprijedile svoje poslovanje i postigle značajan tržišni uspjeh.

Dan D 2012. uključuje i niz gostujućih izložbi, Mikserovu inicijativu Young Balkan Designers,  internacionalnu platformu Ministry of Pleasure te grupnu izložbu dizajnera i umjetnika iz Sarajeva i Rotterdama TIMELINE-past-present-future-memory-touch-feeling-expression.

Publici će se predstaviti i dvije izložbe u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva koje su svoje premijere imale proteklih mjeseci u inozemstvu: Id/entity/Freedom of ChoiceDesign Tourism: Croatian Holiday ’12.

“Ove godine program sadrži puno više predavanja, razgovora i prezentacija organiziranih u tematske blokove, od stručnih do popularnih, od tipografskih tema do revitalizacije industrijske baštine. Predavanja i radionice drže domaći i inozemni stručnjaci, praktičari i teoretičari, pokretači vrijednih inicijativa temeljenih na dizajnu: nizozemska kustosica dizajna I vizualne umjetnosti i direktorica sajma dizajna OBJECT Rotterdam Anne van der Zwaag, kulturni menadžer, osnivač Skopje Design Weeka i direktor organizacije Public Room Aleksandar Velinovski, arhitektica, dizajnerica i osnivačica kulturne platforme Mikser Maja Lalić, dizajneri Dona Patrizia, Mauro Massarotto, Nikola Djurek i mnogi drugi.”, najavila je Ira Payer.

U sklopu Dan D-a, održat će se i razne radionice, između ostalog ‘Adobe photoshop CS6‘ (voditelj HSM Informatika, petak 16.00–17.00), ‘Creativity meets business‘ (voditelji Bruketa & Žinić OM, petak 17.00-18.30), ‘Make a forest‘ (voditeljica Anne van der Zwaag, subota 13.00–18.00) te za osnovnoškolce 10-15 godina, DIZAJNERSKA POČETNICA: POZELENITE OD DIZAJNA Zeleni dizajn u suvremenom životu (voditeljica Izvorka Jurić, nedjelja 10.00-12.30)

Pored svega spomenutog, Dan D donosi i glazbeni program, Jack D party koji će se održati u subotu, 16. lipnja.

Cijena trodnevne ulaznice za festival dizajna Dan D 2012, iznosi 35 kuna što uključuje i subotnji Jack D Party, a uz kupnju festivalske ulaznice, sve stručne i ostale radionice su besplatne. [A.L.]

Cjelokupni program Dan D-a, pročitajte ovdje.


Povezano