Objavljeno

Borba za rodnu ravnopravnost u Brazilu

U zemlji koja je četvrta po redu s najvećim brojem dječjih brakova u svijetu, Luca Sinesi radi na mijenjanju muških stavova prema ženama i djevojčicama kao programski koordinator dobrotvorne organizacije ‘Plan International Brazil‘ koja se bavi zagovaranjem rodne ravnopravnosti.

Prema posljednjem brazilskom popisu stanovništva iz 2010. godine, preko 88.000 djevojčica i dječaka (između 10 i 14 godina) bili su u konsenzualnim građanskim ili vjerskim brakovima. Oko 877.000 žena (11%) u ranim 20ima (20-24) reklo je da su bile udane do 15 godine života.

Kultura koja izrazito seksualizira adolescentice djelomično je odgovorna za visoku stopu ranog stupanja u brak, tvrdi Sinesi.

“U istraživanju koje je provela naša partnerska organizacija Promundo u Rio de Janeirou, 14% ispitanih muškaraca je izjavilo da je barem jedanput platilo za seks s djevojkom starom između 12 i 17 godina; 45% ih je reklo da je to učinilo kako bi se osjećalo mlađe i muževnije. U Brazilu, imati spolni odnos sa djevojkom ispod 18 godine se još uvijek smatra nečim čime se treba ponositi.”

Sinesi ove stavove povezuje s visokim stopama seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama u Brazilu; prema statistikama Foruma za javnu sigurnost zabilježeno je 42.000 slučajeva silovanja u 2014. godini sa zaključkom da će se ta brojka vrlo vjerojatno povećati deset puta.

Sinesi i njegov tim rade s dječacima i djevojčicama u jugoistočnim državama kao što su Maranhão, Rio Grande do Norte, Pernambuco i Bahia, direktno obuhvaćajući 9.500 dječaka godišnje kroz seminare i radionice. U Brazilu se raspravlja o nacionalnom planu obrazovanja u kojem se brani podučavanje i raspravljanje o seksualnosti i rodnim ulogama u učionicama.

Prijedlozi kojima se želi promovirati uključenje takvih tema u učionice nailaze na velik otpor od religijskih grupacija i političara – otpor koji je Sinesi nastoji nadići.

“Moramo pokazati dječacima i djevojčicama da brak nije jedina mogućnost već jedna od mogućnosti. Ako se uloži u obrazovanje, učenje, treniranje, sport i kulturu, imati ćemo druge mogućnosti. Ali važno je što je taj odabir individualan. Mi ne želimo zabraniti brak zato jer to ne bi smanjilo broj ranih stupanja u veze. Mislimo da će povećanje mogućnosti obrazovanja, radionica i informacija općenito, smanjiti broj brakova među adolescentima.”

“Ključno je uključiti dječake i muškarce u razgovor o rodnoj ravnopravnosti. Bez njih ne možemo napredovati. Dječaci danas će biti muškarci koji će sutra biti zainteresirani za mlade djevojčice… napredovati možemo kada su dječaci uključeni u radionice o rodnoj neravnopravnosti na kojima mijenjaju svoje stavove i postaju svjesniji svojih uloga koje trebaju uključivati puno više poštovanja prema djevojkama i ženama. Zato je važno da uključimo takve programe u škole,” iznosi Sinesi. [J.K.] The Guardian …


Povezano