Objavljeno

Borba protiv energetskog siromaštva u Zagrebu

Ovog je tjedna Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) započelo s posjetima energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Projektom je obuhvaćeno 50 kućanstava kojima Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pomaže pri plaćanju troškova stanovanja, a koji su iskazali interes za sudjelovanje u projektu*.

Energetske preglede vršit će volonteri_ke kojima su DOOR-ovi zaposlenici_e, inače stručnjaci_kinje za energetiku, približili_e problematiku energetskog siromaštva u Hrvatskoj i ostatku Jugoistočne Europe te proveli_e praktičnu obuku koja će volonterima koristiti na terenu.

Ovo nisu prvi takvi posjeti u Hrvatskoj –DOOR je prošle godine u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma proveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na temelju njih izrađeni su kratki filmovi uz pomoć osoba koje žive u energetskom siromaštvu. Filmovi služe obrazovanju o ovoj tematici te podizanju svijesti o tome da ovaj problem postoji u našoj neposrednoj blizini i da je nešto protiv čega se potrebno boriti.

Tijekom energetskih pregleda, volonteri_ke će provesti anketu u kojoj će saznati neke važne informacije o članovima kućanstava kao npr. koje izvore energije koriste, koliko ih plaćaju i imaju li izolaciju, ali i detalje o njihovom psihofizičkom zdravlju i ugodnosti življenja u jednom takvom kućanstvu.

Osim ankete, volonteri_ke će posjećenim kućanstvima donijeti i paket energetski učinkovite opreme: štedne žarulje; perlatore za kuhinjski sudoper i kupaonu koji će pojačati pritisak, a smanjiti potrošnju vode; brtvene trake za prozore i vrata koje će spriječiti propuštanje zraka i omogućiti zadržavanje topline u životnom prostoru; reflektirajuće folije koje će zaustaviti gubljenje topline preko zida ili prozora; produžni kabel s prekidačem, termometar i brošuru Znanjem do ugodnijeg stanovanja u kojoj se može saznati još važnih informacija o uštedi energije.

Osim uštede energije i smanjenja računa, cilj ovih posjetaje i stvaranje toplijeg i ugodnijeg prostora za život koji će pozitivno utjecati na fizičko zdravlje i zadovoljstvo stanara.

https://www.youtube.com/watch?v=gSVT4eNtvd8

Da biste saznali više posjetite DOOR-ov YouTube kanal: Što je energetsko siromaštvo?

Cilj projekta REACH (Smanji potrošnju energije i promijeni navike) je doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva na praktičnoj i strukturnoj razini tako da se energetski siromašna kućanstva potiče da štede energiju i promijene navike te da se energetsko siromaštvo utvrdi kao problem koji zahtijeva strukturna rješenja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

*Riječ je o korisnicima_ama prava na naknadu za troškove stanovanja sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (Narodne novine 157/13, 152/14, 99/15, 52/16) i Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14, 19/15, 6/16, 16/16, 23/16).


Povezano