Objavljeno

Bivši slovenski premijer Janša novinarke nazvao prostitutkama

Bivši slovenski premijer javnost je zgrozio svojom Twitter objavom u kojoj je novinarke slovenskog javnog televizijskog servisa nazvao ‘odsluženim prostitutkama’ javne televizijske kuće koja širi propagandu protiv njegove stranke.

Na ovu je izjavu reagirala novinarska zajednica, nazvavši je skandaloznim seksističkim ispadom, a novinarka Evgenija Carl i urednica Mojca Pašek Šetinc protiv Janše su najavile tužbu.

Na svom Twitter računu čelnik najveće oporbene stranke i bivši premijer, dan nakon večernjeg televizijskog dnevnika u kojemu se njegova stranka opet navodila u negativnom kontekstu, napisao je: ‘Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. svodnik Milan’.

Sarkastična Twitter poruka bijesna je reakcija na priloge koje su objavile novinarka Evgenija Carl i urednica Mojca Pašek Šetinc. U njima je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao ekstremistička stranka koja širi mržnju i netoleranciju, te ima veze s ekstremističkim skupinama koje zagovaraju reviziju prošlosti.

Tu su tvrdnju dokumentirale navodom da su u Facebook grupi ‘Legija smrti’ koja komemorira jednu kolaboracionističku slovensku postrojbu iz Drugog svjetskog rata kao članovi navedeni i neki istaknuti članovi i parlamentarni zastupnici Janšine stranke, što oni negiraju tvrdnjom da su upisani bez svog znanja.

Slovensko novinarsko društvo te aktiv novinara na Slovenskoj televiziji i njeno vodstvo u izjavama za javnost su naveli da osuđuju ‘uvredljiv i ponižavajući napad na dvije kolegice”, dok Carl i Pašek Šetinc kažu da razmišljaju i o tužbi protiv političara i bivšeg premijera zbog njegova nepristojnog, neodmjerenog i seksističkog napada.

Uredništvo informativnog programa slovenskog javnog tv servisa pozvalo je vodstvo javne televizije da zaštiti novinare i njihovu neovisnost od političkih pritisaka takve vrste.

Novinari sa Slovenske televizije naveli su kako očekuju konkretne mjere i sve ostalo kako do ovakvih napada više ne bi dolazilo.

U krugovima bliskim Janši navode kako se njihova stranka stalno i sistematski blati u javnim servisima koji su pod utjecajem ljevice, te da je Janšin twit bio ‘satira’ s malo jačom sarkastičnom oštricom, bez želje da se vrijeđaju žene. HINA…


Povezano