Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 10: Ženska ljudska prava

Ove je godine u Hrvatskoj od strane partnera, supružnika ili bliskih članova obitelji ubijeno 17 žena, od čega čak četiri u proteklih mjesec dana. Nasilje nad ženama velik je društveni problem u Hrvatskoj, a zbog aljkavog rada institucija i velike rupe u obrazovanju mladih, taj problem iz dana u dan dobiva sve veće razmjere.  

Nedavno provedeno istraživanje o nasilju u vezama i stava mladih prema nasilju pokazalo je kako 45% mladih u Hrvatskoj vjeruje da mladić ima pravo udariti djevojku ukoliko ga ona ne sluša ili ne vodi brigu o njemu kako bi trebala. Unatoč porastu nasilja, institucije još uvijek ne ulažu dovoljno u njegovu prevenciju, niti se adekvatno brinu o ženama i djeci žrtvama nasilja (više o tome možete pogledati u jednoj od prethodnih emisija ‘Otpornika’, pod nazivom ‘Obiteljsko nasilje’).

U Hrvatskoj je ove godine u porastu i broj mizoginih i seksističkih istupa od strane političara/ki i predstavnika katoličke crkve. Najvažniju ulogu u senzibilizaciji i osvještavanju javnosti igraju mediji, koji, nažalost, često dodatno produbljuju problem i otežavaju borbu protiv nasilja nad ženama te dodatno pridonose njihovoj objektivizaciji i stavljanju u podređen položaj. 

Potaknuta nedavno objavljenim klerikalnim patrijarhalnim koncepcijama roda u Glasu koncila i sve češćim skupovima i istupima u kojima se žene svodi na ‘drugotne’, ‘štrace’ i ‘neposlušne’, Zaklada za ljudska prava i solidarnost – SOLIDARNA pokrenula je kampanju Drugotna na sav glas! kojoj je u cilju osvijestiti štetnost ovakvog diskriminatornog i uvredljivog govora te otvoriti prostor za sve one glasove koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i društvenu, ekonomsku i političku participaciju žena. Sva sredstva prikupljena tijekom kampanje, SOLIDARNA će usmjeriti na dodjelu malih financijskih potpora ze ženske inicijative i udruge širom Hrvatske.

U 10. epizodi emisije ‘Otpornik’ o sve češćim napadima na ženska ljudska prava, jačanju neokonzervativne desnice u Hrvatskoj i seksističkim istupima u javnosti razgovarale smo sa Sandrom Benčić i Ivanom Blaževićem iz Zaklade SOLIDARNA, Jelenom Tešijom iz feminističkog kolektiva fAKTIV te glumicom Uršom Raukar i glumcem Adrianom Pezdircem.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.

 POGLEDAJTE:


Povezano