Objavljeno

BeFem u Beogradu: Dva dana feminističke misli, djelovanja i suradnji

BeFem, festival feminističke kulture i akcije ovog se vikenda (6. i 7. prosinca) održava u beogradskom kulturnom centru Grad. O ovogodišnjem festivalskom programu razgovarali smo s organizatoricama Jovanom Netković, Anom Stevanović i Sanjom Seliškar. 

Ove godine BeFem karakterizira najraznovrsniji program, svi sadržaji su jedna cjelina koju bi bilo poželjno popratiti u cijelosti, i u skladu sa sloganom – „nije BeFem jedna žena“.

Već šestu godinu BeFem festival je mjesto susreta različitih feminističkih zajednica, s naglaskom na razmjenu i proizvodnju drugačijih znanja kroz zajedničko promišljanje onih koji djeluju u postjugoslavenskim prostorima internacionalne feminističke misli i akcije; a sve s ciljem razvijanja strategija otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma…

“Najvećem dijelu naše stalne publike iz regije preporučila bih dio koji se bavi borbom protiv neofašističkih inicijativa, jer razmjena iskustava i strategija u borbi protiv porasta desničarskih utjecaja svima postaje egzistencijalno pitanje“, objasnila nam je jedna od organizatorica festivala Jovana Netković. Naime, u vrijeme trajanja BeFema opet se organizira sada već tradicionalna „izložba protiv abortusa“ i sakupljanje potpisa za „zabranu abortusa“, na kojoj se svaki put pojavljuju feministkinje da iskažu svoj protest.

„Najosjetljivija pitanja, pitanja homofobije, ratnih zločina ili pak korupcije, u Srbiji su uvijek bila pokrenuta iz feminističkih krugova. Tako ove godine imamo gošće koje će govoriti o nehumanim migracijskim politikama širom Europe (Evropa Evropa – antinacionalistički kabare o migracionim politikama). I Srbija je ove godine imala niz primjera surovog odnosa prema imigrantima“, objašnjava Netković.

Gošće BeFema su i aktivistkinje iz organizacije Tiiiit!Inc. One će predstaviti makedonski feministički festival „Prvo pa žensko“ i govoriti o tome kako prijetnje o ukidanju prava žene na vlastito tijelo zahtijevaju ozbiljno djelovanje, jer društvo pokazuje kako ponovo gubimo prava i kako ona nisu trajno osvojena.  

Ipak, s obzirom da je BeFem prije svega festival koji slavi feminizam posebno ističe i zabavnije segmente programa. Posjetiteljice i posjetitelji tako će moći čuti kako zvuči feministička i antinacionalistička folk glazba u izvedbi Sare Parkman i Samanthe Ohlanders iz Švedske te sudjelovati u Radionici genijalki grupe Naiv uz šampanjac i školjke.

BeFem na karti alternativnih i subverzivnih kultura

Posljednji put kada sam razgovarao s organizatoricama istaknuta je njihova želja da BeFem postane jedna od beogradskih kulturnih institucija, međutim, ne na način da postane mainstream institucija kulture već kroz otvaranje novih prostora i pomicanja granica u mišljenju i kulturi. U tom je kontekstu, slažu se organizatorice, BeFem sebe već izgradio u kulturnu instituciju ali na mapi alternativnih i subverzivnih kultura.

„Važno nam je da osobama koje se osjećaju tijesno u postojećim prostorima ukažemo na BeFem – prostor u kojem zajednički promišljamo i stvaramo strategije borbe protiv uniformiranog mišljenja, retradicionalizacije društva, nacionalizma, šovinizma i drugih oblika mržnje: prostor u kojemu kritiziramo, ali i razmišljamo kako promijeniti društvo, i na kraju, prostor u kojemu inspiriramo i bivamo inspirirane kako da razmišljamo „izvan kutija“ i svoje identitete gradimo izvan društveno zadatih normi.“

„BeFem zajednica je razigrana i nefiksirana – nastojimo iznova otkrivati nove „befemice“ i nadograđivati BeFem u sebi.  To je zadatak koji nam i ostaje: da stvaramo puteve za uključivanje novih akterki u feminističke tokove, kao i da preispitujemo već utabane, oslobođene staze kojim ponosno hodamo. Festival je svakako jedna od tih staza, ali tu nije kraj“, kaže Ana Stevanović.

Budućnost festivala organizatorice vide u jačanju partnerstava na regionalnom nivou koja će budno pratiti političku situaciju na ovom području i reagirati na nju.

Razmišljati izvan kutije

Kada govorimo o vizualnom identitetu festivala, BeFemu je uvijek bilo važno poslati poruku, pozvati na promišljanje i preispitati trenutak u kojem se nalazimo. Do sada su imale jake žene na plakatu, ali i pozive na akciju, trudeći se da plakat uvijek donosi nešto novo i zanimljivo. Ove godine vizualni identitet je više apstraktno složen ali i dalje u duhu ideje festivala.

“Imamo pravilo da svake dvije godine radimo s drugom dizajnericom. Tako smo ove i prethodne surađivale sa Monikom Lang. Ona je uradila sjajan posao, plakati i program su veseli, pozitivni, šareni: napravljeni od niza kutija koje ih povezuju sa samim programom i ovogodišnjim photo cornerom Think Outside the Box”, kaže Sanja Seliškar.

U šestoj godini postojanja BeFema festival karakterizira rekordan broj učesnica i drugih najavljenih gostiju, njih čak 80! Iako se radi o razlogu za slavlje, BeFem se i dalje bavi temama koje su u ovom trenutku goruće te društvenim problemima koji se gomilaju.

“Puno malih akcija može postati jedna velika i to je nešto čime smo se uvijek rukovodile kada je ovaj festival u pitanju. Smatramo da otvaramo vrata za sve one koji vjeruju u feminizam, ali i za one koji se dvoume, koji se s feminističkim inicijativama nisu nikada susreli i sada imaju priliku. Uvijek se trudimo da budemo drugačije od prethodne godine i po programu i po vizualnom identitetu, ali su nam osnovne vrijednosti i poruka uvijek isti”, zaključuje Seliškar.

Podsjetimo, BeFemu se možete priključiti ovog vikenda u beogradskom kulturnom centru Grad. Više o festivalskom programu potražite na službenim stranicama festivala.

 

Piše: Marino Čajdo


Povezano