Objavljeno

Bečka opera prvi put u povijesti prikazuje operu koju je napisala žena

Bečka državna opera prvi put u svojoj 150 godina dugoj povijesti uprizorit će operu koju je napisala žena. Premijera opere Orlando Olge Neuwirth održat će se 8. prosinca, a riječ je o uprizorenju slavnog romana Virginije Woolf Orlando: Biografija.

U stvaranju Orlanda sve ključne uloge pripale su ženama: Neuwirth je napisala libreto zajedno s dramatičarkom Catherine Filloux, režiju potpisuje Britanka Polly Graham, a kostime je dizajnirala slavna japanska kreatorica Rei Kawakubo, osnivačica modnog brenda Comme des Garçons.

“Želim malo prodrmati ovo staromodno, prelijepo mjesto,” kazala je Olga Neuwirth, 51-godišnja austrijska skladateljica za The Guardian.

Orlando se smatra prvim romanom na engleskom jeziku koji se bavi transrodnom tematikom, a Neuwirth kaže da joj je to bila jedna od omiljenih knjiga još otkako ju je s 15 godina prvi put pročitala.

“Ne radi se samo o poigravanju s rodovima, već se dovode u pitanje svi binarni sustavi. Orlando je izuzetno ljudsko biće koje podriva svaku vrstu dualnosti i doživljava osjećaj onoga između, kako u životu, tako i u umjetnosti. Radi se o slobodi govora, o tome da budete tko jeste, da odaberete identitet koji vam se sviđa i da mu ne pridajete etikete,” kazala je Neuwirth.

Godine 2016. Metropolitan Opera u New Yorku uprizorila je svoju prvu operu koju je napisala žena: L’amour de loin finske skladateljice Kaije Saariaho, napisanu prije više od stoljeća. Tportal


Povezano