21.01.1954.

Jaqueline du Pré – Najveća svjetska violončelistica

„Nikada nisam bila karijeristica. Volim svirati violončelo, volim svirati ljudima, ali nikad to nisam htjela raditi svaki dan i svaki sat svog života, “

rekla je Jacqueline du Pré, jedna od najstrašnijih žena u glazbenoj povijesti. Skromna i karizmatična, Jaqueline je jako rano prepoznata kao iznimno talentirana umjetnica, a uspjeh koji je za svog kratkog života postigla i danas se čini gotovo nedostižnim mlađim generacijama glazbenika i glazbenica.

Rođena je u Oxfordu 26. siječnja 1954. godine i već s pet godina počinje učiti svirati violončelo. Njezin snažan natjecateljski duh i ljubav prema glazbi poticala je njezina najbliža obitelj, posebice njezina sestra Hillary, koja je i sama bila uspješna glazbenica. Jacquelinin privatnan život često je bio na meti osude i to prvenstveno zbog intenzivne veze s pijanistom Danielom Barenboimom.

Barenboima Jaqueline upoznaje 1967. godine, a nedugo zatim, ponukani sukobom između Izraela i Egipta, zajedno odlaze u Jeruzalem. U Jeruzalemu za vrijeme i nakon sukoba održavaju niz zapamćenih koncerata te se konačno vjenčaju. Jaqueline se tad preobraća na židovstvo, tvrdeći kako joj je to bila jedna od najlakših životnih odluka.

Teško mentalno stanje i depresija koji su narednih godina uslijedili bili su nagovještaj multiple skleroze koja joj je konačno dijagnosticirana 1973. Bolest je imala teške posljedice za Jaquelinino tijelo, ali se najbolnije odrazila na njezin odnos prema ljudima. Hillary je izjavila kako je ona Jaqueline koju poznaje umrla godinama prije same fizičke smrti.

Njezin je brak polako blijedio, ali su se optimizam i energija još uvijek se jasno osjećali u sviranju. Koncertirala je do posljednjeg trenutka, a kada ju tijelo konačno izdaje, počinje podučavati.

Posljednji koncert održala je u New Yorku s Pinchasom Zuckermanom. Do tada je već gotovo u potpunosti izgubila osjećaj u prstima i rukama, a samo joj je otvaranje kutije za violončelo postalo izrazito naporno. Od posljedica bolesti umire 1987. godine. Nedugo smrti, njezini najbliži rođaci objavljuju senzacionalističke memoare A genius in the family koji tematiziraju Jaquelininu depresiju i aferu s Hillarynim suprugom Christopherom Finziem.

Iako je njezin kontroverzan privatni život uvijek bacao sjenu na njezin glazbeni uspjeh, Jaqueline je ipak ostala zapamćena kao istinski velika umjetnica. Ruski violončelist i dirigent Mstislav Rostropovich rekao je kako je ona jedina violončelistica za koju je bio siguran da će dostići i nadmašiti njegova vlastita postignuća. Tako je zapravo i bilo.

Jaqueline du Pré je prva žena koja je snimila Elgarov koncert za čelo i orkestar, te je upravo ovom izvedbom stekla svjetsku slavu i ostala zauvijek zapamćena. Za ovu snimku dobiva i nagradu za najbolji klasični solistički album. Do danas je ostala najmlađa violončelistica i druga osoba u povijesti koja je primila prestižnu nagradu Guilhermina Suggia.

Imenovana je počasnom članicom koledža Sv. Hilde u Oxfordu čiji kampus nosi njezino ime, a 2012. primljena je u Gramophone Hall of Fame.Njezine izvedbe Brahmsovih i Chopinovih sonata jedne su od najvrednijih interpretacija koje danas postoje.


Povezano