Objavljeno

Bangladeš hidžrama nudi mogućnost za drugačiji život

Vlada Bangladeša problem socijalne ugroženosti hidžri planira riješiti kroz mogućnost zapošljavanja u službi prometne policije.

Hidžre imaju feminina obilježja, a radi se o identitetu koji prisvajaju osobe muškog spola ili interspolne osobe, kojima je od 2013. priznat zaseban rod kojim se mogu identificirati i u službenim dokumentima.

„Odluka o njihovoj regrutaciji u policiju mogla bi se pokazati dobrom inicijativom. Ovo je mali, ali važan korak prema humanijoj zemlji“, komentar je jednog blogera.

Naime, iako su službeno priznatie kao treći rod, diskriminacija nije nestala, a posebno je izražena pri traženju posla. Ne čudi stoga da često za život zarađuju prosjačenjem ili seksualnim radom, a to je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg neki sumnjaju u ovaj projekt.

„Do jučer su pljačkalie i prijetilie na ulici, pa kako sad očekivati od njih da kontroliraju promet i imaju autoritet? Vlada je najprije trebala promisliti hoće li to biti izvedivo“, neka su od upozorenja s Facebooka.

S druge strane, Dhaka, glavni grad Bangladeša, jedan je od najprometnijih gradova, i u tom smislu hidže bi svojim uključenjem u snage prometne policije svakako moglie doprinijeti smanjenju gužvi na cestama. Zato ima i onih koji vjeruju u pozitivan ishod: „Naravno da će na početku biti teško, ljudi ih neće shvaćati ozbiljno… Ali vjerujem da će naći načine da prevladaju zapreke.“

U Bangladešu inače živi oko 10,000 hidžri, a vlada je dosad uložila oko 1,5 milijuna dolara za poticanje njihove socijalne integracije. [S.D.] GlobalVoices


Povezano