Objavljeno

Bangladešanke više neće morati isticati jesu li djevice na vjenčanom listu

Foto: Philbert Pembani, Pexels

Bangladeški Vrhovni sud odlučio je kako se žene više ne moraju izjasniti jesu li djevice ili nisu na vjenčanom listu, i to nakon pet godina duge pravne borbe od strane udruga za ženska prava u cilju zaštite ženine privatnosti.

Bračni zakoni u toj državi zahtijevali su od mladenke da na svom vjenčanom listu istakne je li kumari (djevica), udovica ili razvedena. No, sada je riječ kumari zamijenjena rječju “neudana,” što su mnogi pozdravili kao korak naprijed za ženska prava.

“Zahvaljujući ovoj presudi imamo razloga vjerovati da će naša daljnja borba za ženska prava biti uspješna,” izjavila je Ainun Nahar Siddiqua, jedna od odvjetnica uključenih u pravnu bitku koja je započela još 2014. godine. “Pokrenuli smo pisanu peticiju zato što zahtijevati od nekoga da istakne je li djevica ili nije znači narušiti privatnost te osobe”.

Prema novom zakonu, i mladoženja je sada obvezan naznačiti je li neoženjen, rastavljen ili udovac.

Mohammad Ali Akbar Sarker, muslimanski matičar iz Dhake, izjavio je kako iščekuje od Ministarstva pravosuđa da dade službenu uputu o promjeni. “Sklopio sam mnogo brakova u Dhaki i često su me pitali zašto muškarci ne moraju isticati svoj status, a žene moraju. Uvijek bih im rekao da ta odluka nije u mojim rukama. Čini se da me to sada više neće pitati.” [K.D.] GlobalCitizen…


Povezano