Objavljeno

Australska Victoria zakonom osigurala sigurnu zonu oko klinika za pobačaj

Krajem prošlog tjedna parlament države Victorije izglasao je zakon koji ograničava proteste koji se često mogu vidjeti ispred klinika za pobačaje, što nam nije nepoznato niti iz hrvatskog konteksta (link1, link2, link3).

S 31 glasom ‘za’ i samo osam ‘protiv’, donesen je zakon kojim, u okviru od 150 metara od klinike ili bilo koje druge druge zdravstvene ustanove gdje se rade pobačaji, kažnjivo postaje snimati bez dopuštenja ili na bilo koji drugi način uznemiravati žene koje dolaze.

Prekršitelje/ice koji prijeđu takve tzv. buffer zone, u slučaju opetovanog ponavljanja djela, očekuju novčane pa čak i zatvorske kazne.

Prijedlog zakona prva je predložila Fiona Patten, predstavnica političke stranke Sex Party koji je nakon toga preuzela vlada.

Ministrica zdravstva, Jill Hennessy, smatra da se na ovakav zakon i predugo čekalo te dodaje:

„Zahvaljujući ovom zakonu, žene koje donose osobne i često teške odluke koje se tiču njihove trudnoće i zdravlja, sada mogu očekivati više privatnosti, sigurnosti i dostojanstva na koje imaju pravo svi građani/ke Victorije kada koriste legalne zdravstvene usluge“. [L.H.] The Guardian/ABCNews


Povezano