Objavljeno

Argentinski senat odbio legalizirati pobačaj u prvih 14 tjedana

Argentinski senat jučer je odbio prijedlog zakona kojim bi se legalizirao pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće. Pobačaj ostaje moguć samo u slučaju silovanja i ugroze života žene, no niti to se ne primjenjuje u praksi.

Burna rasprava o zakonu trajala je više od 15 sati. Unatoč tome što je predsjednik Mauricio Macri najavio da će potpisati zakon, 38 senatora/ica glasalo je protiv, a 31 za legalizaciju pobačaja. Time je Argentina propustila priliku da postane treća zemlja Latinske Amerike (uz Kubu i Urugvaj) koja dozvoljava pobačaj.

Aktivistkinje su kazale da je Katolička crkva odigrala značajnu ulogu u odbacivanju prijedloga zakona. “Crkva je vršila pritisak na senatore da glasaju protiv,” izjavila je Ana Correa iz pokreta #NiUnaMenos (“Nijedna žena manje”). Navodno je i sam Papa Franjo tražio da se stavi pritisak na zakonodavce da sruše ovaj prijedlog.

Mariela Belski, predsjednica argentinskog ogranka Amnesty Internationala, rekla je da prema anketama 60% stanovnika podržava novi zakon, nazvavši njegovo odbijanje “neoprostivim korakom unatrag.” Kazala je da su ovom odlukom zakonodavci okrenuli leđa stotinama tisuća žena i djevojaka koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava.

Komplikacije proizašle iz nelegalnih pobačaja izvedenih u nesigurnim uvjetima su glavni uzrok smrtnosti trudnica u Argentini. The Guardian


Povezano