Objavljeno

Aqeela Asifi dobila nagradu za obrazovanje djevojaka izbjeglica

Aktivistkinja Aqeela Asifi u Ženevi je primila nagradu Nansen za svoju dugu i predanu pomoć u obrazovanju izbjeglih afganistanskih djevojaka u Pakistanu.

Asifi je 1992. godine kao 26-godišnjakinja izbjegla u Pakistan sa suprugom i dvoje djece. Užasnuta nedostatkom škola, odlazila je od vrata do vrata i nastojala uvjeriti roditelje izbjeglice da joj dozvole da podučava njihovu djecu. Počela je sa svega 20 učenica, no s vremenom je dobila dozvolu za otvaranje škole, a u konačnici i financijsku potporu pakistanske vlade.

Škola se postupno širila pa je Asifi počela primati i lokalne djevojke. Danas ima stalnu zgradu i školovala je preko 1000 djevojaka od kojih su mnoge primile nacionalni certifikat za niže razrede srednjeg obrazovanja.

Sada se, kaže, nada povratku u Kabul da bi nastavila posao učiteljice, ali i da bi vlastitim kćerima pružila šansu za nastavak obrazovanja.

“Kada sam prije mjesec dana posjetila Kabul, upoznala sam djevojke njihove dobi i vidjela da odlaze na sveučilište i koledže. Tada sam osjetila da sam iznevjerila upravo vlastite kćeri. Jaka sam pobornica obrazovanja, no moje ga vlastite kćeri nisu bile u mogućnosti nastaviti”, istaknula je Asifi.

“Mnoge su talentirane djevojke mogle postati profesionalke, no to je moguće samo ako za njih postoje resursi. Ako ženi nije dozvoljeno da sama odlazi do škole koja je udaljena, njezin talent neće biti prepoznat. Imala sam mnoge izvrsne učenice, no kako nisu imale opciju nastavka obrazovanja na raspolaganju, sada sjede doma i ne rade ništa,” zaključuje Asifi.

Zahvaljujući iznosu od 100 000 dolara koje je dobila od nagrade Nansen, Asifi se nada projektu koji bi osigurao obrazovanje raseljenim zajednicama i povratnicima/ama koji/e žive na rubnim dijelovima Kabula.

Asifi kaže da je obrazovanje za izbjeglice općenito zanemareno, što dolazi kao bitan podsjetnik u jeku trenutne najveće izbjegličke krize nakon Drugog svjetskog rata.

Pakistan je bio dom izbjeglicama iz Afganistana zadnjih 35 godina, a tih 1.5 milijuna ljudi u zemlji predstavljaju 14% svjetske izbjegličke populacije, od kojih je više od 50% djece.

Globalno gledano, procjenjuje se da samo polovica djece izbjeglica može pohađati osnovnu školu, a samo četvrtina pohađa srednju školu. Oko 80% afganistanske djece u Pakistanu se ne obrazuje.

U prošlogodišnjem izvješću, UNHCR i Norveško Izbjegličko Vijeće su istaknuli da su djevojke izbjeglice koje nemaju pristup obrazovanju podobnije za učvršćivanje negativnih rodnih uloga i kulturnih normi, što ih posljedično čini metom dječjih i brakova bez pristanka, tinejdžerske trudnoće i rodno uvjetovanog nasilja. Asifin je rad izvršio značajan utjecaj u prevenciji navedenog.[M.B.] The Guardian


Povezano