Objavljeno

Antonela Marušić – Događaji koji su obilježili 2014.

Godina koju uskoro ispraćamo bila je bremenita sukobima i polemikama koje su se vodile između različitih aktera civilnog društva.  Osim šuma i buke u komunikaciji, obilježile su je i brojne ljudsko pravaške, kulturne i umjetničke akcije i umrežavanja.  Najveći broj događanja iz te sfere pratili smo na našem portalu.  

Kratkom izboru od pet događaja dodajem i jedan kojim sam listu malo privatizirala, no već i ptice na granama znaju da je „osobno političko“ 😉

Kampanja Roda „Prekinimo šutnju“

Započeta ovog prosinca uoči Međunarodnog dana nasilja nad ženama ova je akcija u šesnaest dana pokušala vidljivim učiniti nasilje u porodu – jedan od tabua hrvatskog zdravstvenog sustava o kojem smo u velikoj temi pisali i na portalu Vox Feminae.

Akciji se odazvao veliki broj žena koje su podijelile bolna iskustva vlastitih poroda, Hrvatska udruga bolničkih liječnika ju je okarakterizirala negativno intoniranom i tendencioznom, no javni dijalog ipak je započet.  Očito je da pred udrugama za zaštitu prava pacijenata, pravosuđem i feminističkim organizacijama još uvijek stoji mnogo izazova u borbi za prava trudnica i rodilja.

Video kampanja Ženske fronte za radna i socijalna prava „Pozor – ZOR!“

Uoči donošenja novog Zakona o radu Ženska fronta svojom je video kampanjom pokušala upozoriti i informirati javnost o negativnim tendencijama novog Zakona o radu koji je upućen u saborsku proceduru unatoč žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjica. Kroz kratke video klipove sindikalisti i sindikalistkinje, aktivisti i aktivistkinje govorili su o dodatnoj prekarizaciji radne snage, ukidanju rada na određeno, jačanju agencijskog rada, kolapsu mirovinskog sustava uslijed negativnih promjena radnog zakonodavstva, diskriminaciji na temelju trudnoće.

Unatoč otporu brojnih organizacija civilnog društva, ZOR je ipak izglasan 15. srpnja. Vlada i parlamentarna većina odbacili su glavninu od 79 amandmana kojima su zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada. Voxova suradnica Jelena Miloš o svemu je tome upozoravala još prošle godine u svom tekstu objavljenom na našem portalu, no očito sve to nije bilo dovoljno da se spriječi donošenje ovog izuzetno štetnog zakona.

               
Pobjeda mirovne aktivistkinje Sandre Benčić na Ustavnom sudu

Rijedak, ali ohrabrujući primjer otpora i pobjede jedne civilne aktivistkinje nad represivnim državnim aparatom.

Podsjetimo, riječ je o slučaju iz 2007. godine, kada je Jadranka Cigelj, tadašnja predstojnica Ureda za udruge Vlade zatražila godine potpunu sigurnosnu provjeru deset osoba koje su bili kandidati za članove Savjeta za razvoj civilnog društva. Među tih deset osoba bila je i Benčić koja je slučajno saznala da se nad njom provodi sigurnosna provjera od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), koju je tada vodio Tomislav Karamarko. Benčić je nakon višegodišnje sudske bitke uspjela dokazati da su joj prekršena prava 13. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, a dobila je i odštetu od RH.

 

Gostovanje časne sestre Terese Forcades na festivalu ljevice i alternative Fališ!

Ovog ljeta u Šibeniku bio je jedan od događaja godine, prije svega zbog ljevičarskih stavova španjolske benediktinke koja zastupa vrijednosti kršćanskog egalitarizma i ne libi se govoriti o patrijahalnom ustroju katoličke crkve, potrebi otpora prema dubokim klasnim razlikama koje tresu Europu i svijet i ostalim globalno aktualnim temama. Podsjećamo na intervju koji je s njom vodila ekipa našeg portala.

Nepravomoćna presuda u korist Voxa na sudu za sramoćenje

Nakon osam godina otkad u virtualnom prostoru kreiramo feminističku web platformu, ove godine Vox Feminae po prvi put je tužen. Riječ je o privatnoj tužbi novinara Večernjeg lista Darka Pavičića o čijem sam obiteljskom nasilništvu pisala koncem 2013. godine. U tekstu su objavljeni detalji pravomoćne presude koju je Prekršajni sud u Samoboru protiv njega donio zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom Tatjanom Pavičić.  

Marijan Bertalanič, sudac Općinskog kaznenog suda, u obrazloženju presude zaključio je da je objava ove informacije bila u javnom interesu, jer je “Pavičić kao kolumnist velikog dnevnog lista javna osoba pa s obzirom na tu činjenicu novinari imaju pravo o ovako specifičnim temama objavljivati takve informacije za koje se pokazalo da su istinite”. tih

Vrijeme provedeno u sudnici ne smatram izgubljenim, spoznaje koje sam stekla dolazeći na ročišta koristit će mi, a poneka Pavičićeva uvreda što ju je uputio meni šapčući dok nitko ne gleda, samo mi je potvrdila da na Voxu radimo dobar posao, a priznanja za to dolaze u različitim oblicima.

Zakon o životnom partnerstvu 

Izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu u Hrvatskom saboru dogodio se 15. srpnja godine koju ispraćamo. Zakon neće čarobnim štapićem riješiti sve probleme hrvatske LGBT populacije, no ipak je korak naprijed jer regulira i štiti cijeli niz prava onima žele ozakonjenje svojih partnerstava.  Njime još uvijek nije olakšano planiranje obitelji i djece za istospolne partnere, no LGBT zajednica po prvi je put dočekala izglasavanje zakona koji štiti njihova prava, nakon do tada aktualnog, ali u praksi neprovedivog Zakona o istospolnim zajednicama iz 2003. godine.

Kako će Zakon zaživjeti u praksi i hoće li ispuniti očekivanja LGBT parovima koji ga odluče konzumirati, treba još vidjeti, no pomalo gorak okus ostavlja činjenica da je donesen na isti dan kada je izglasan i novi, za radnička prava izrazito nepovoljan Zakon o radu.


Povezano