Objavljeno

Antje Jackelén prva poglavarica Švedske crkve

Prvi put u povijesti Švedske crkve za poglavaricu je izabrana žena s 55,9 posto glasova. Biskupica Antje Jackelén je izabrana nakon povlačenja nadbiskupa i primasa Švedske crkve Andersa Haralda Wejryda s čelne pozicije. Inače, u Švedskoj crkvi žene su službeno ravnopravne s muškarcima od 1960. godine.

Antje Jackelén je rođena 4. lipanj 1955. godine u njemačkom gradiću Herdecke. Za svećenicu Švedske crkve je zaređena 1980. godine, a 1999. je doktorirala teologiju na Sveučilištu u Lundu. Od 2003. do 2006. godine bila je izvanredna profesorica i ravnateljica Centra Zygon koji se bavi proučavanjem interakcije religije i znanosti. Jackelén je za biskupicu Lunda izabrana 2006. godine na općim izborima u kojima su ravnopravno odlučivali svi crkveni odbori koje biraju svi vjernici stariji od 16 godina s područja župe.

Autorica je većeg broja teoloških radova, a doktorirala je s disertacijom Vrijeme i vječnost: pitanje vremena u crkvi, znanosti i teologiji. Njezin suprug Heinz Jackelén također je svećenik, a u braku imaju dvije kćeri.

Inače, Švedska crkva je najveća kršćanska vjerska zajednica na području Švedske, međutim, Crkva godišnje gubi oko jedan posto članova, a samo oko dva posto osoba koje su se izjasnile kao vjernici redovito pohađa nedjeljne mise.

Švedska crkva je uglavnom prepoznata širom svijeta po svojoj liberalnoj poziciji u teološkim pitanjima, ali i po pitanju uvažavanja homoseksualnosti. Kada je, primjerice, 2009. godine biskupica Eva Brunne zaređena za biskupicu Stockholma, bila je prva deklarirana lezbijka i biskupica na svijetu.

Odabir vjerskih službenika na svim razinama je za vjerske zajednice neuobičajeno demokratičan: biskupa biraju svećenici, đakoni i laici s područja biskupije, a svećenike, đakone i članove kaptola biraju biskupi i vjernici posredstvom crkvenih odbora.

Praksa izbora žena na čelna mjesta u luteranskim crkvama širom svijeta je uobičajena, pa su posljednjih godina na čelna mjesta crkvama u Njemačkoj, Norveškoj, Kanadi i SAD birane žene. Antje Jackelén je povodom svog izbora za švedsku novinsku agenciju izjavila kako je „pomalo zatečena, sretna i zahvalna“, a službeno će biti ustoličena za poglavaricu Švedske crkve u katedrali u Uppsali 15. lipnja 2014. godine. [J.R.] Aurora.hr…


Povezano