Objavljeno

Albright: Za žene koje ne podržavaju Hillary Clinton postoji posebno mjesto u paklu

“Kada si mlada, razmišljaš gdje su dečki? Dečki glasaju za Bernija…”,

izjavila je Gloria Steinem u intervjuu s Billom Maherom za HBO u petak, osvrćući se na napor predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton da pridobije glasove mladih žena. U Iowi, Clinton je dobila potporu svega 14% glasova žena između 17 i 29 godina.

Steinem je u intervjuu istaknula kako većina žena s godinama postaje politički aktivnija jer žene starenjem gube moć u društvu. Mlade se žene s druge strane, rekla je Steinem, pitaju “Za koga će glasati dečki?”.

Izjava je naišla na oštru osudu i to poglavito od Sandersovih podržavateljica.

“Ovo je toliko apsurdna izjava. Jedna feministkinja tehnički tvrdi da mlade žene nisu sposobne imati vlastito mišljenje. Nevjerojatno,” napisala je jedna komentatorica na Redditu, gdje se o Steinemičinom intervjuu temeljito raspravljalo.

Grupa “People for Bernie” pokrenula je online peticiju kojom od Steinem zahtijevaju povlačenje izjave.

“Kao učenice vašeg vlastitog osnažujućeg modela feminističkog aktivizma u medijima, zahtijevamo da pogrešku priznate i ispričate se,” stoji u peticiji.

Steinem je u nedjelju na svojoj Facebook stranici učinila upravo to, no dodala je da smatra da je njezina izjava krivo shvaćena.

“Nisam se dovoljno jasno izrazila u showu Billa Mahera i ispričavam se ako je moja izjava interpretirana kao implikacija da žene nisu ozbiljne u politici,” rekla je Steinem.

Post nije adresirala izravno Sandersovim podržavateljicama, već se fokusirala na snagu politički aktivnih žena danas:

“U showu sam rekla suprotno od protumačenog: mlade žene su aktivne, bijesne oko svega što im se događa… Bez obzira gravitiraju li Berinieju ili Hillary, mlade žene u aktivistkinje i feministkinje u brojkama većim nego ikada.”

Ocijenivši da je isprika neiskrena i da izbjegava jasno adresirati problem, Steinemičini Facebook fanovi post su komentirali uglavom negativno.  

Situaciju je dodatno uzburkala Madeleine Albright koja je svoju podršku Hillary izrazila riječima:

“Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje jedna drugu ne podržavaju!”

Mnogi/e su izjavu interpretirali kao “postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podržavaju Hillary Clinton”, a Albright nije popustila:

Iako su mlade žene bile su u fokusu Clintonine kampanje od njenog samog početka, prema procjenama čak 84 % birača/ica ispod 30 godina te njih 58% u dobi između 30 i 34, podržava Sandersa.

Visok udio mladih podržavatelja/ica Sandersa, kritičari su u dosta slučajeva pripisali ‘političkoj zbunjenosti’ milenijaca i/ili nekakvom hipsterskom trendu (iako su recimo Katy Perry i Lena Dunham propagirale Hillarynu kampanju).

Situacija u stvarnosti ipak izgleda nešto drugačije. Što su siromašniji, piše Dylan Matthews, veća je vjerojatnost da će milenijci podržati vladu koja će im osigurati sigurnu plaću.

“Nije stvar samo u prihodima”, nastavlja, “radi se također o pitanju rase i životnih iskustava. Nebijeli milenijci koji se se susreli s diskriminacijom, bez obzira je li riječ o diskriminaciji na osnovi rase, etniciteta ili seksualne orijentacije – preferiraju socijalizam nasuprot kapitalizma i podržavaju ekonomski ravnopravno društvo naspram onog kompetitivnog i meritokratskog”.

“Niti jedan kandidat osim Sandersa nije pitanje ekonomske nejednakosti stavio u fokus svoje kampanje”, piše Corey Robin za Jacobin i dodaje kako se samo u prošloj godini stopa nezapolenosti osoba između 16 i 24 godine starosti kretala između 9 i 19 posto. “Stopa zaposlenosti osoba između 25 i 54 godine starosti se tek mora vratiti na predrececijske brojke”, kaže Robin.

U obzir svakako treba uzeti, kaže dalje Robin, i činjenicu da se preko 70% mladih koji su diplomirali bore sa studentskim dugovima koji u prosjeku iznose oko 29 tisuća američkih dolara i, logično, zahvaćaju neprivilegirane društvene skupine.

Donna Smith, izvršna direktorica organizacije Progressive Democrats of America napisala je da bi u nekom drugom slučaju svoje neslaganje sa Steinem jednostavno prešutjela jer ju “u tolikoj mjeri cijeni”, međutim :

“…kada sam pročitala Glorijin komentar, pomislila sam na Berinejeve podržavateljice koje sam upoznala u Iowi. Te mlade žene bile su bistre i inteligentne, nipošto željne posebne pažnje. Sjetila sam se mladih žena s prosvjeda “Fight for 15″ koje su ukazale kako im je kao samohranim majkama teško priuštiti osnovne životne potrepštine jer jednostavno ne mogu dovoljno zaraditi. Ove su mlade žene bile strastvene oko Bernieja kao jedinog predsjedničkog kandidata koji je podržao prijedlog minimalne satnice od 15 američkih dolara.”

Iako je Steinem vlastitu ‘nepromišljenost’ zasigurno požalila, za ženu koja je većinu svog života provela zagovarajći jednakost za sve, u najmanju je ruku tužno vidjeti da to očito ne uključuje jednako pravo na vlastiti politički izbor.

Izvor: The Washington Post, truthdig, Jacobin


Povezano