Objavljeno

Albanski parlament usvojio povijesnu Rezoluciju o LGBT pravima

Albanski parlament je jučer, 7. svibnja, odobrio Rezoluciju o zaštiti prava i sloboda osoba koje pripadaju LGBT zajednici Albanije, koja je usvojena sa 75 glasova ‘za’, samo 2 glasa ‘protiv’ i uz 1 suzdržani glas. Odobravanje ove rezolucije predstavlja ogromnu pobjedu za LGBT zajednicu jer od od usvajanja Zakona o zaštiti od diskriminacije početkom 2010. godine, Parlament nije usvojio brojne zakonske i/ili političke inicijative koje podržavaju ljudska prava svakog LGBT individualca/ke u Albaniji.

Rezolucija je donesena pod pokroviteljstvom i uz podršku Parlamentarnog podkomiteta za ljudska prava uz podršku zastupnice Vasilike Kysi, poznate aktivistkinje za ljudska prava, kao i drugih zastupnika/ca Parlamenta, kao što su Pandeli Majko, Fatmir Xhafa i Gramoz Ruci.

Rezolucija identificira postignuća koja je Albanija napravila tijekom posljednjih pet godina; pozitivnu ulogu koju je civilno društvo odigralo za osvješćivanju javnosti; kao i ulogu nezavisnih institucija ljudskih prava, pogotovo Ombudsmena.

Preporuke rezolucije uključuju:

– Formuliranje nacionalnog akcijsog plana za mjere zaštite prava LGBT osoba u Albaniji.
– Usvajanje neophodnih zakonskih promjena predloženih u nacionalnom akcijsom planu za zaštitu LGBT prava, koji su nužni i za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji.
– Odobravanje zakonskih preporuka ombudsmena za amandmane na Zakon o radu.
– Ohrabrivanje Ministarstva obrazovanja i sporta da održi treninge za osoblje u cilju bolje zaštite prava LGBT osoba.
– Ohrabrivanje ombudsmena na monitoring prava i sloboda LGBT osoba u Albaniji i predlaganje novih mjera koje garantiraju njihovo poštivanje.
– Podršku organizacijama civilnog društva za njihovu ulogu u podizanju svjesnosti, kao i istovremeno ohrabrivanje albanske vlade na suradnju s njima kako bi se spriječila diskriminacija LGBT zajednice.

Ružičasta ambasada (Pink Embassy), jedna od vodećih organizacija koje rade na promociji i poštivanju prava svake LGBT osobe u Albaniji, pozdravlja ovu povijesnu odluku Parlamenta Albanije i ohrabruje sve zastupnike/ce da im se pridruže sljedećeg tjedna u aktivnostima koje će se odvijati u šest albanskih gradova povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT). lgbt.ba


Povezano