Objavljeno

Albanija postala treća europska zemlja koja je zabranila konverzijsku terapiju

Tirana Pride 2019. (foto: Ivana Dervishi)

Na zahtjev albanskih psihologa zabranjena je takozvana konverzijska terapija kojoj je cilj promjena seksualne orijentacije pripadnika LGBT skupine, što je naišlo na odobravanje aktivista/kinja za ljudska prava, pa tako i LGBT organizacije Ružičasta ambasada.

„Ovo je konačna odluka koja ne treba daljnje odobravanje od strane vlasti,” izjavio je Altin Hazizaj iz Ružičaste ambasade, iz koje su kazali da nije neuobičajeno da roditelji šalju adolescente na tzv. konverzijsku terapiju.

Premda prijave takvih postupaka nisu veoma česte, sama činjenica da su bile dozvoljene vrlo je zabrinjavajuća. Naime, adolescenti koji su podvrgnuti tzv. konverzijskoj terapiji imaju 8,4 puta veću šansu da će počiniti samoubojstvo te 5,9 puta veću šansu da će oboljeti od depresije.

Liječnici inače smatraju kako su pokušaji promjene nečije seksualne orijentacije pseudoznanstveni, nedjelotvorni i često štetni. Najkontroverznije metode uključuju elektrošokove za vrijeme promatranja slika homoseksualnih radnji ili injekcije testosterona.

U ožujku 2018. godine Europski parlament je osudio takve prakse i potaknuo zemlje članice da ih zabrane. Osim Albanije, konverzijske su terapije na razini Europe zbranile Malta i Njemačka, a razmatra se i u Francuskoj. [K.D.] France24…


Povezano