Objavljeno

Dorine volonterke proslavile Međunarodni dan volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera i volonterki koji se obilježava 5. prosinca, jučer smo u Učeničkom domu Dora Pejačević održale Volonterski dan kako bi se zahvalile volonterkama koje su se uključile u akcije koje organiziramo u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama da kompetencija u adolescentoskoj dobi te kako bi i druge učenice potaknule da nam se pridruže.

Volonterski dan/party obilježile smo održavanjem čak tri radionice koje su ovoga puta imale i glazbenu pozadinu. Par smo dana skupljale glazbene želje učenica, pa su se tako ovisno o fazi radionica, tiše ili nešto glasnije mogle čuti domaći i strani hitovi.

U prvoj fazi djevojke su saznale što je uopće volontiranje, kakve vrste volontiranje postoje te zašto je volontiranje korisno i za njih i za one kojima pomažu. Više o tome zašto je volontirati važno, korisno i zanimljivo, učenicu su saznale i od iskusnih volonterki koje su nam se pridružile u domu te u formi Žive knjižnice predstavile svoj rad.

Dunja, Anđela, Mija i Iva volontirale su i volontiraju u nizu organizacija, među kojima su Greenpeace, Zelena akcija, Ženska soba, Zagreb light brigade, Zemlja za nas, Ambidekster, Plavi telefon, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i dr., te su neiscrpan izvor zanimljivih priča i korisnih informacija. Učenicama je ovo bila izvrsna prilika da iz prve ruke saznaju gdje je sve moguće volontirati i na koji način mogu pomoći.

{gallery}volonterski_party{/gallery}

Rad u grupama nastavio se i u sljedećoj fazi, kada smo prema njihovim vlastitim interesima djevojke uključile u radionicu vezanu za medije i izdavanje domskog časopisa, odnosno u radionicu vezanu za osnivanje volonterskog kluba i organizaciju aktivnosti kluba. Djevojke su imale odlične ideje, u čiju realizaciju krećemo nakon malog odmora i zasluženih zimskih praznika.

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano