Objavljeno

6. Subversive Festival: queer, camp, šik i feminističke politike

Šesto izdanje Subversive Festivala (4.-18. svibnja) donosi tradicionalno bogat i zanimljiv filmski program, predavanja, okrugle stolove, sajam knjiga i brojna druga popratna događanja. Krovna tema su Utopije demokracije, a festival se održava u kinima Europa i Grič te ZKM-u.

U filmskom programu ove se godine našla i kategorija Queer izvan svoja četiri zida, koja je nastala kao rezultat suradnje Queer Zagreb Sezone i SFF-a. Odabrani filmovi, ističe selektor Zvonimir Dobrović, propituju neke od normi vezanih uz seksualnost kao temeljni kamen spoticanja svakog puta k slobodi – bilo da se radi o skrivanoj seksualnosti unutar Crkve, podrumskoj sado-mazohističkoj seksualnosti, javnim orgazmima ili naprosto svakoj seksualnosti koja se prakticira unutar naša četiri zida.

Izdvajamo Raspberry Reich (r. Bruce La Bruce, 2004), film koji se bavi tzv. „terorističkim šikom“ i urnebesna je kombinacija društvene satire, kritike malograđanštine i trendovske radikalnosti. Mama stiže (r. Cheryl Dunye, 2013) je pak seksi provokativna komedija o životu i ljubavi u modernom Berlinu u kojoj pratimo zgodnu i mladu Njemicu Dylan i njezinu američku ljubavnicu Claudiu, čiji su životi naizgled savršeni.

Iz kategoriji igrane konkurencije izdvajamo dva filma. Prvi je Samo se smiješite (r. Rusudan Čkonie, 2012) u kojem pratimo 10 žena, većinom siromašnih samohranih majki, koje su se prijavile na natjecanje u ljepoti u nadi da će osvojiti prvu nagradu – uređeni apartman i 25.000 dolara. Redateljica se ruga gruzijskom postkomunizmu i tobožnjem medijskom otvorenom društvu, pružajući kritiku patrijarhalnog gruzijskog kulta „herojske majke.“ Drugi film je Živi (r. Barbara Albert, 2012), čija protagonistica Sita (nova berlinska Lola koja ima i ponešto od Verhoevenove nestašne djevojke Sonje) kreće na putovanje Europom u potrazi za odgovorima o svom voljenom djedu, pripadniku SS-a u vrijeme Drugog svjetskog rata. Redateljica filma smatra se jednom od najrelevantnijih pripadnica ženske struje austrijskog novog vala.

U srijedu, 8. svibnja, očekuje vas tribina o klerikalnom queeru s filmskim kritičarom i novinarom Draganom Rubešom na kojoj će biti riječi o pedofiliji u crkvenim redovima i filmovima koji se bave tom temom, a u petak, 10. svibnja, književnik i LGBT aktivist Dušan Maljković održati će predavanje Camp i trash u pop-kulturi (u Srbiji) od 90-ih naovamo.

U sklopu konferencije, feministička aktivistkinja i književnica Silvia Federici održati će 13. svibnja predavanje Rod i demokracija u neoliberalnoj agendi i feminističke politike u prošlosti i danas, u kojem će govoriti o institucionalizaciji feminizma, kritici liberalne demokracije, samoupravljanju i ravnopravnoj raspodjeli zajedničkog, dok će politička teoretičarka Chantal Mouffe 16. svibnja govoriti će o agonističkom pristupu prosvjednim pokretima.

Onima koje zanima subverzivna književnost preporučujemo okrugle stolove koji će se baviti književnim angažmanom, spisateljskim aktivizmom i suočavanjem s prošlošću, a na kojima će, između ostalih, sudjelovati Daša Drndić, Ivana Sajko, Nadežda Čačinovič i Grazyna Plebanek. SubLit Café – angažirana javna čitanja i diskusije – održati će se 9. i 10. svibnja.

U nedjelju, 12. svibnja, očekuje vas panel Centra za ženske studije Feminističko obrazovanje i njegova praksa u vrijeme prekarnosti koji će problematizirati temu formalnog i neformalnog obrazovanja u kontekstu neoliberalne ideologije i povlačenja države iz sektora obrazovanja.

Subversive Festival 18. svibnja simbolično će zatvoriti Aleida Guevara, kći ikone otpora Ernesta Chea Guevare, aktivistkinja i liječnica fokusirana na pitanje općeg zdravstvenog osiguranja te autorica knjige o Latinskoj Americi i nedavno preminulom Hugu Chávezu. [T.B.]

Kompletan program i raspored pronađite ovdje.

Povezano