Objavljeno

Kiran Gandhi: Zašto sam trčala maraton krvareći

Vjerojatno ste u medijima već naišli na ime 26-godišnje Kiran Gandhi, inače i M.I.A.-ine bubnjarke. Radi se o djevojci koja Londonski maraton pretrčala za vrijeme mjesečnice, ali slobodno krvareći, bez tampona, kako bi podigla svijest o stigmatizaciji menstruacije, ali i društvenoj marginalizaciji s kojom se susreću osobe koje si menstrualne proizvode ne mogu priuštiti.

Taylor McGraa, s njom je za Dazed razgovarala o stigmatizaciji menstrualnog ciklusa.

Nakon godine dana priprema, na dan održavanja maratona Gandhi se probudila s ozbiljnim grčevima i počela razmatrati svoje opcije. „Očit izbor za mene, bio je trčati bez tampona. Željela sam trčati tako da se istovremeno osjećam apsolutno ugodno, ipak, trčala sam maraton.“

Smatra da smo povijesno kao žene uvijek na prvo mjesto trebale stavljati osjećaje i ugodu drugih, nauštrb samih sebe, zbog čega svoje zdravlje i udobnost ovoga puta nije željela ugroziti samo radi društvene opresije. Unatoč nekim pozitivnim komentarima, od većine je primila negativne kritike, dok su treći naglasili da razumiju zašto to radi, no istovremeno istaknuli da postoje i bolje metode podizanja svijesti.

Gandhi vjeruje da postoji niz razloga zbog kojih žene i dalje osjećaju sram u vezi menstruacije, a naglašava stigmatizaciju te manjak korektnog dijaloga.

„Nemamo dobar vokabular kojim bi o tome govorili, obrazovanje je nedostatno, a za ostalo se pobrinu raznorazni mitovi. Primjer toga su i tvrdnje mnogih da je njezin postupak na maratonu bio nehigijenski, što Gandhi naziva jednostavno netočnim.

„Moglo je biti nehigijenski samo da sam nositeljica neke bolesti ili da je moja krv došla u kontakt s nekom drugom osobom, no ništa od toga nije se dogodilo.“

„Postoje situacije kada se radi o hitnom zdravstvenom slučaju ili osjećate ekstremnu neugodu, primjerice na poslu ili u školi, a ne osjećate se sigurno i slobodno progovoriti o tome“, navodi Gandhi, i sve samo zato što smo naučene da je menstruacija nešto o čemu se javno ne govori.

„Moja poruka nije da sve žene trebaju početi slobodno krvariti“, ističe, „moja je poruka da se svatko treba osjećati sigurno i dovoljno osnaženo da donese najbolju odluku za sebe“.

Povezano