Objavljeno

‘Ubij se’ – zbog menstrualne krvi na Instagramu!?

Ako je u obliku ženske mjesečnice, radi se o tabuu, no ako je krv rezultat nasilja, može predstavljati simbol muževnosti, dominacije i snage. Louelle Denor je slikom krvave ruke u kojoj drži menstrualnu čašicu na svom Instagramu javno progovorila o ovoj kontradikciji.

„Opazila sam da se profili žena na društvenim mrežama zabranjuju zbog prikazivanja menstrualne krvi koja ne uključuje golotinju. To je stvarno glupo. Da je na slici prikazana krv kojoj je izvor posjekotina na prstu, ne bi bilo nikakvog problema“, nedavno je napisala na svom Instagram profilu.

Komentatori slikom nisu bili nimalo zadovoljni, pa su uslijedile uznemirujuće poruke poput: „Ubij se odmah, molim te“ i „Feminazije treba staviti pod tuš sperme“. Ove reakcije, u konačnici su samo jasno pokazale da je Denor bila u pravu.

„Krv vidimo svakodnevno. Društveno je prihvatiljivo prikazati krv koja pršti iz ljudskog tijela na vijestima kao i u svakom medijskom obliku kojeg redovno konzumiramo“, izjavila je. Štoviše, prema istraživanju Američkog psihijatrijskog udruženja, prosječno dijete u Americi vidi više od 200,000 scena nasilja i 16,000 simuliranih ubojstava na TV-u prije nego navrši 18 godina.

„No ako je u pitanju krv iz vagine, čak kada se vagina niti ne prikaže, onda ne samo da se to ne tolerira nego se zbog toga ženi prijeti smrću.“ napisala je Denor.

Ovakvu netoleranciju iskusila je Rupi Kaur kada joj je Instagram uklonio fotografiju na kojoj se vidi mrlja menstrualne krvi, a na stigmatizaciju menstruacije ukazala je Kiran Gandhi natječući se na londonskom maratonu krvareći.

Denor ističe da se neće pokoriti onima koji ju pokušavaju obeshrabriti, poručujući: „Gledajte, ne moraju vam se svidjeti moje slike, ali zar radim nešto loše ako se ponadam da mogu postaviti sliku nekoliko krvavih prstiju i neobične čašice, a da pritom ne budem obasuta prijetnjama prskanjem spermom i linčevanjem?“

Zaključila je na kraju da cijeli taj incident otkriva da se ne radi o pukom iracionalnom osjećaju gađenja, već o nesposobnosti društva da ženu uopće gleda kao nešto više od običnog seksualnog objekta. Rezultat toga su pak drastične, mizogine mjere koje nastupaju kao reakcija na dovođenje objektivizacije žena u pitanje.

„Nasilje nije samo fizičko. Online nasilje prema ženama je sveprisutno kao i krv u svijetu TV spektakla“, zaključuje Denor. Mic


Povezano