Objavljeno

40 dana za život i Vigilare u novom naletu protiv ‘militantnih sekularistica’

Foto: Radnička fronta

U kontekstu jačanja konzervativizma u Hrvatskoj, važnost solidarizacije aktivista i aktivistkinja iz Hrvatske s poljskim ‘Crnim ponedjeljkom’ kristalno je jasna, a dodatno je naglašena jučer, novim napadom na reproduktivna prava žena.

Aktivnosti inicijative ‘40 dana za život’ već su nam poznate, no jučer su prevršili svaku mjeru postavivši svoj štand na kojem su istaknute poruke koje pozivaju na ‘molitvu protiv pobačaja’, unutar dvorišta bolnice u Vinogradskoj.

Naime, krajem rujna započelo je novo izdanje njihove kampanje protiv prava na izbor u okviru koje na više od 20 lokacija diljem Hrvatske ometaju pružanje zdravstvene usluge u bolnicama te maltretiraju zdravstveno osoblje i pacijentice.

 

Na Facebook stranici tako ponosno ističu da su se u Dalmaciji akciji pridružili Dubrovnik, Imotski, Knin, Metković, Split, Šibenik, Zadar, Hvar, Vis i Šolta, dok iz Slavonije izdvajaju Novu Gradišku, Osijek, Požegu, Slavonski Brod, Vinkovce, Viroviticu, Vukovar i Đakovo. Reproduktivna prava žena napada se i u Rijeci, Šibeniku, Čakovcu te dakako Zagrebu.

Vrijedi spomenuti i jučerašnju izjavu šibenske koordinatorice inicijative ‘40 dana za život’ Vanje Gulam, koja je za ŠibenikIN izjavila kako bi se božja zapovijed ‘ne ubij’ trebala u Hrvatskoj odnositi i na pobačaj.

“Izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga”, kaže Gulam, koja ističe da se s novim zakonskim prijedlogom u Poljskoj ne slaže u toliko što kriminalizirala ne bi spontani pobačaj, to je kaže božja odluka.

“Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom dijelu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb”, pojasnila je svoj stav koji nam jasno govori koji su krajnji interesi inicijative koja pod krinkom borbe za život ženama želi nametnuti ulogu pukog inkubatora i dokinuti sekularnu, građansku Hrvatsku.

Danas je osmi dan jesenskog ciklusa molitvene akcije, a konzervativnom momentumu obol će dati i festival „tradicije i konzervativnih ideja“. Ne šalimo se, ako već niste čulie, Zagreb je domaćin TradFesta koji se u organizaciji Vigilarea održava između 24.i 27. listopada.

Festival će ponosno ugostiti Raymonda Lea Burkea, kardinala zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda, dr. sc. Viceu Johna Batarela, predsjednika zaklade Vigilare, zamjenika iste zaklade dr. sc. Luku Popova te člana uprave mr. sc. Hrvoja SerdarušićaKrešimira Planinića iz udruge/stranke U ime obitelji, sestru Ladislava Ilčića Kristinu Pavlović iz udruge GROZD, don Damira StojićaKarolinu Vidović Krišto,  dr.sc. Stjepu BartulicuJohn-Henrya Westena, osnivaču portala Life site news, mr.iur. Ivana Prskala iz građanske inicijative Ordo Iuris Hrvatska (poljska inačica stoji iza prijedloga zakona koji traži apsolutnu zabranu pobačaja) i mnoge druge.

Raymond Burke

Glavni govornik, onaj kojim se, sudeći po veličini fotografije u Vigilareu najviše ponose, Raymond Leo Burke poznat je po u potpunosti zastrašujućim izjavama poput one u kojoj je za pedofiliju u Katoličkoj crkvi okrivio ‘radikalni feminizam’, navodi Libela

Tvrdi naime kako je feministički pokret doveo do nedovoljno razvijenog identiteta muškaraca što ih dovodi do brojnih ovisnosti poput “pornografije, promiskuiteta, droge i sličnog”. Konfuzija koju je radikalni feminizam unio u živote mladih mušakaraca, tvrdi kardinal, dovela je do “perioda vremena kada su “muškarci koji su bili feminizirani i zbunjeni oko vlastitog sekuslanog identiteta postajali svećenici i nažalost neki od tih muškaraca su seksualno zlostavljali maloljetnike”.  Pedofiliju u Crkvi potom je nazvao “tragedijom koju Crkva oplakuje”. Više o kardinalu pročitajte ovdje.

Festival će uključivati niz predavanja i okruglih stolova znakovitih naslova poput: ‘Obrana obitelji i života u Suvremenoj Europi – poljsko iskustvo’, ‘Tradicionalno i konzervativno nasuprot militantnog sekularizma u Hrvatskoj i Europi’ i ‘Tzv. spolni odgoj i rodna ideologija u Hrvatskoj, Europi i svijetu’, a sve u svrhu borbe protiv „tzv. ‘naprednih’ i militantno-sekularnih ideja i politika koji su na nasilan i revolucionarni način pokušali zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i Zapadnom svijetu“.

Nakon štrace, vrsnica, biskupa ginekologa, ovo zove na novi hashtag, #militantnesekularistice! [Ž.V.]


Povezano