Objavljeno

UK: 30 profesora/ica potpisalo transfobno pismo, a njih 6000 pismo podrške LGBT+ pravima

Najpoznatija britanska organizacija koja se bavi zagovaranjem  prava LGBT osoba diljem Velike Britanije Stonewall (video prilog našeg posjeta Stonewallu pronađite ovdje, a ovdje više o indikatoru ravnopravnosti te organizacije) bori se za njihovu vidljivost u društvu i zagovaraju donošenje inkluzivnijih javnih politika. Između ostalog, protive se transfobičnim edukativnim materijalima i pozivaju na trans-inkluzivnost, što je nekim profesorima/cama problematično.

Navodeći kao razlog kršenje akademske slobode i predstavljanje lažnih činjenica, 30 znanstvenika/ca, na inicijativu profesorice filozofije Kathleen Stock poznate po transfobnim stavovima, pozvalo je sveučilišta diljem zemlje na bojkot suradnje sa Stonewallom.

Ubrzo nakon toga, dr. Caroline Dodds Pennock, profesorica međunarodne povijesti na Sveučilištu u Sheffieldu, inicirala je pismo reakcije za podršku LGBT+ osobama. Više od 6000 znanstvenika/ca potpisalo je pismo, zagovarajući slobodu govora o pravima LGBT+ osoba te dajući podršku trans kolegama/icama i studentima/icama.

Stonewallovo istraživanje pokazalo je kako je jedan/a od pet zaposlenika/ica sveučilišta (18%) bio meta negativnih komentara od strane kolega/ica zbog svoje seksualne orijentacije, dok je tri od pet trans studenata/ica (61%) skrivalo svoj identitet zbog straha od diskriminacije, piše Cambridge News.

Dodds Pennock u svom pismu zaključuje:

„Podržavamo pravo kolega na slobodan govor i sigurnu debatu, ali dok god LGBTQIA+ osobe ne mogu živjeti, raditi i učiti na našim sveučilištima bez straha ili prijetnji, ključno je da zauzmemo stav i damo podršku pravu trans osoba i drugih rodno varijantnih osoba da budu što jesu.“ Također navodi da kao edukatori imaju dužnost brinuti za studente/ice i kolege/ice te kako je poštovanje rodnog identiteta i/ili seksulnosti integralni aspekt te dužnosti, a da je nezamislivo da se ta dužnost smatra antitezom „akademskoj slobodi“.

The Times izvještava kako dvjema profesoricama (sa Sveučilišta u Glasgowu i Essexu) koje su potpisale transfobno pismo prijeti otkaz. [N.S.]


Povezano