Objavljeno

10 rješenja za zapošljavanje žena u domeni tehnologije

Anita Borg Institut predstavio je istraživanje s praktičnim savjetima o pozicioniranju žena na visoko plaćene poslove u STEM-u (science, technology, engineering and math) jer žene čine tek dvadeset četiri posto u tom području.

Istraživanja u organizacijama svjedoče o „slijepim točkama“ u područjima čijim ignoriranjem može doći do negativnog utjecaja na jednakost, produktivnost i inovativnost. One se odnose na pronalaženje osoblja na manjem lokalitetu, ograničeni kriteriji regrutiranja, zapošljavanje putem pristranih procesa te nedostatak organizacijske infrastrukture za podršku zapošljavanja koji dozvoljava i talent i različitosti.

Solutons to Recruit Technical Women nastala su kako bi kompanije nadvladale te „slijepe točke“ , a temeljena su na akademskom istraživanju i korporativnoj praksi. Izvješće donosi studije slučaja iz Cisca, IBM-a, Intela i Intuita.

Ponajviše, kompanije se mogu ugledati na IBM koji svojim women-friendly stavom daje novčana sredstva za inicijativu kojom žene, već zaposlene u njihovom sustavu, osobnim socijalnim mrežama regrutiraju više žena. Oko 30 posto zapošljavanja profesionalki u tom području dolazi upravo iz te inicijative.

Glavna rješenja za kompanije čine:

  • Putevi regrutiranja (ekspanzija kanala pronalaska kandidatkinja kroz pripravničke programe i socijalne mreže)
  • Postupci regrutiranja (načini na koje kompanije objavljuju slobodna radna mjesta i utječu na odluku potencijalnih kandidata žele li biti članovi organizacije)
  • Proces zapošljavanja (omogućavanje „pozitivnog iskustva“ kandidata koji prolaze kroz taj proces, kao i smanjivanje eliminacije kandidata zbog implicirane pristranosti)
  • Cjelokupno sagledavanje situacije (predviđanje faktora koji će omogućiti različitost u top menadžmentu, poboljšati uobičajene ciljeve ili uključivanje u K-12 inicijative kada je smanjen interes za STEM edukaciju i karijeru)

Također, rješenja mogu biti i izmjene „opisa posla“ kako bi se smanjili rodni stereotipi, različitosti spolova u timovima koji zapošljavaju kandidate, te zahtjev da svaka otvorena pozicija ima ženskog kandidata.

„Cilj istraživanja Solutions to Recruit Technical Women je pomoć kompanijama u kontinuiranom poboljšanju i prilagođavanju procesa zapošljavanja i smanjivanja barijera kako bi privukli različite kandidate tehničkih talenata. Tako će kompanije imati više koristi od ulaganja u regrutiranje, poboljšati inovacijske razine i povećati šansu za uspjeh na globalnom tržištu koje je sve kompetentnije“ kaže Telle Whitney, izvršna direktorica Anita Borg Instituta.

Više informacija o zapošljavanju u STEM-u, možete pronaći na: Solutions for Recruiting Technical Women, full report [I.C.]


Povezano