Objavljeno

Trans aid: Sve veći broj trans, inter i rodno varijantnih osoba traži savjetovanje i podršku

Udruga Trans aid često se susreće s pitanjem o postotku trans, inter i rodno varijantnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Kako ne postoji službena evidencija, do tog broja nije moguće doći (baš kao ni do točnog broja LGBQ osoba). Ako se vodimo DSM-V, dijagnostičkim i statističkim priručnikom, doći ćemo do brojke koja se kreće od 2000 do 5900 osoba, ovisno o kojim se točno identitetima radi, no okrenemo li se nekim drugim statističkim metodama i kriterijima, taj broj može višestruko varirati.

Iz tog su razloga u udruzi Trans aid ove godine odlučili_e podijeliti brojeve koji su im dobro poznati. Tijekom 2016. godine kroz savjetovalište Trans aida prošlo je 85 osoba kroz 285 psiholoških savjetovanja. Najčešće im se obraćaju upravo trans, inter i rodno varijantne osobe (u više od 90% slučajeva) ili njihovi_e partneri_ice te obitelj.

Najčešći razlozi javljanja u savjetovalište su osobni problemi povezani s procesom tranzicije (55%). Najučestalije se radi o dilemama i poteškoćama povezanim s autanjem obitelji i okolini te o različitim problemima u socijalnom okruženju (prijateljstva, partnerski odnosi i sl). Ostale razloge podijelili smo (redom po učestalosti kontaktiranja) na pitanja povezana s medicinskim intervencijama, tranzicijom, propitivanjem rodnog identiteta (questioning), zakonskim regulativama i diskriminacijom.

S čvrstim uvjerenjem da svojim djelovanjem može pomoći u tom procesu, Trans aid je krajem prošle godine izdao brošuru ‘Autanje u obitelji’, koju je moguće pronaći u tiskanom ili online izdanju.

U savjetovalištu Trans aida protekle je godine održano više od 60 individualnih psiholoških savjetovanja, a osobe koje nisu u mogućnosti doći u prostore Trans aida, javljaju im se online. Najčešći razlozi nemogućnosti dolaženja su život u drugim dijelovima Hrvatske ili strah od razotkrivanja rodnog identiteta (odnosno o posljedicama razotkrivanja poput diskriminacije i nasilja).

Osim individualnih psiholoških savjetovanja održana su 22 susreta grupe podrške na kojima su sudjelovale 33 osobe. Prijave na grupe podrške upravo su otvorene, a zainteresirani_e se mogu prijaviti na e-mail  transavjetovanje@transaid.hr. Grupe podrške održavaju se uz potporu Iskoraka koji dva puta mjesečno ustupa prostor u LGBT centru u trajanju od 3 sata. Trenutno se formira i grupa podrške za trans feminine osobe ‘tranŽE’ koja će se održati krajem siječnja.

Kroz 2016. godinu savjetovalište Trans aida postalo je prepoznato mjesto za trans, inter i rodno varijantne osobe u potrazi za podrškom. Kroz 2017. godinu želja savjetovališta je doprijeti do što šireg spektra trans i inter identiteta te dodatno razviti i obogatiti postojeće programe.

Online savjetovanje dostupno je preko e-mail adrese transavjetovanje@transaid.hr ili preko facebook profila Trans aid i TRANSavjetovanje.

Povezano