01.07.1971.

Zašto je feministička ostavština Missy Elliott toliko podcijenjena?

Prije nego što je Beyoncé nastupala ispred neonskog natpisa feministkinja, prije nego što je po Lady Gagi povraćala umjetnica na pozornici kako bi istaknula seksizam u pop kulturi i prije nego što je Nicki Minaj twerkala da subverzira muški pogled, Missy Elliott je dovela feminizam u mainstream glazbu. Tijekom svoje impresivne 25-godišnje karijere, Elliottina poruka bila je jasna, a ona glasi da su žene jednake muškarcima i jednako moćne, bilo da se prilagođavaju heteronormativnim rodnim binarnostima ili ne. Posvećena je širenju ideje da žena može djelovati, a ne samo izgledati, da je glasna žena s mišljenjem vrijedna i da se zbog toga ne treba ispričavati.

Stvarajući nišu za žene u hip hopu u ranim 90-ima uz Lil Kim i Queen Latifu, Elliott je zadržala snažan feministički glas u industriji i žanru koji žive od mizoginije i homofobije. Od promicanja pozitivnog stava prema tijelu i seksu do podupiranja drugih žena, ne smijemo zaboraviti na Elliott ni kada govorimo o feminizmu u popu. Doista, trebalo bi je slaviti jer je svojim beskompromisnim stavom utkala put ženskoj autonomiji. A trebali bismo biti uzbuđeni/e jer joj ove godine izlazi i novi album.

Feminizam je trenutačno dominantni dijalog u pop glazbi i slave se svi izvođači/ice koji se pozivaju na njega. No ono što vidimo i čujemo često se čini poput prazne geste, feminizam je u službi velikih naslova ­umjesto mijenjanja postojećeg stanja. Primjer je Beyoncé koja je koristila dio izlaganja Chimamande Ngozi Adichie o feminizmu u svojoj pjesmi Flawless iz 2014. godine. Na istom se albumu nalazi i pjesma u kojoj je dopustila svom suprugu Jay-Z-u da repa o tome kako će je prebiti poput Mikea Tysona ili Ikea Turnera. Ne možemo očekivati da pop feministkinje budu savršene, no katkad se čini da koriste feminizam kako bi prodale albume i rasprodale koncerte umjesto da guraju političku agendu.

Zbog naraštaja koji vidi Anacondu kao vrhunac feminizma u pop glazbi, važno je znati što je bilo prije toga kako bismo sve mogli kritički sagledati. Odnosno, moramo shvatiti da je sada feminizam vruća roba koja izvođača/icu može dovesti do središta pozornosti. Elliott, pionirka u hip hopu, nije tražila odobrenje javnosti i popularnost (iako je bilo jako talentirana i stvarala nevjerojatnu glazbu); nije tražila da bude popularni hashtag. Često pozdravljamo izvođačice poput Nicki Minaj i Beyoncé zbog pozitivne slike o tijelu jer se žene druge boje kože s oblinama često prikazuju u kategoriji ‘Drugo’ u industriji pretežito zaokupljenoj bjelačkom mršavošću.

U tome, naravno, ima istine. Te su žene drugačije i zanimljive, no i dalje su zaokupljene estetikom ženstvene savršenosti i odašilju sliku koja i dalje odgovara tradicionalnoj muškoj žudnji. Elliott se, s druge strane, bavi pozitivnom slikom o tijelu na autentičniji način. To ne mora umanjivati postignuća Bey i Minaj u subvertiranju rodnih normi, ali Elliott je to postigla bez patrijarhalno odobrenog seksipila u epicentru svoje kampanje. Primjerice, u spotu za pjesmu I’m (Really) Hot, Elliott se pojavljuje u širokim hlačama i jakni te u trapericama i trenirci repajući o tome kako je prekrasna i da se ne treba prilagođavati propisanoj ljepoti. U spotu za pjesmu The Rain [Supa Dupa Fly] pojavljuje se u kultnom odijelu za napuhivanje, a u Sock It To Me nosi kostime kao iz crtića. Elliott je uvijek vlastiti stil i samopouzdanje stavljala ispred muških ideala o ljepoti. Kao rezultat toga, ljepotu predstavlja kao nešto individualno i pritom osnažuje sliku o vlastitom tijelu.

Osim kršenja pravila povezanih s estetikom ženstvenosti, Elliot je istovremeno podupirala druge žene. Učinila je nešto što rijetki rade, a to je izgradnja talenta drugih žena, ne kroz pokoji zajednički stih ili pojavljivanje na koncertu, nego kroz stvarno druženje s njima i pomaganje u karijerama. Ciara joj duguje svoj rani uspjeh jer je Elliott napisala i pojavila se u njezinom prvom hitu 1, 2 Step. Elliott je bila velikodušna i prema izvođačicama kao što su Eve, Lil KimLil MoLady SawCharlene “Tweet” Keys i Da Brat, surađujući s njima na izvedbi, tekstovima i produkciji. Elliottina glazba zrcali ideju o ženskoj solidarnosti. Čak je Beyoncé sudjelovala u njezinoj pjesmi Crazy Feelings iz 1998. godine i ponovno 2002. godine u pjesmi Nothing Out There For Me, a poznato je da Beyoncé ne voli izvoditi s drugim ženama (barem je tako bilo do njezine nedavne suradnje s Nicki Minaj). Elliottina pjesma Best FriendsAaliyom također je dokaz njezine posvećenosti razbijanju mita o ženskom neprijateljstvu jer govori o ženskom prijateljstvu i o tome kako ženska solidarnost nije i ne treba biti mit.

Elliott također podupire autonomiju u ženskoj seksualnosti. Budući da je proživjela seksualno i obiteljsko zlostavljanje, njezino pozitivno vrednovanje seksa djeluje gotovo kao ratni poklič pri čemu ponovno osvaja vlastito tijelo i ohrabruje druge žene na isto. Od tema seksualnog rada (Work It) do samozadovoljavanja (Toyz), Elliottin pozitivan stav prema seksu je nekonvencionalan i inspirativan. Ne odbacuje nijedan oblik ženske seksualne želje, s time da je njezina žudnja fluidna (što je čini saveznicom LGBTQ zajednice) te promiče žensku žudnju kao nešto drsko i jednako važno kao što je to muška žudnja. Ona odbacuje pasivno/submisivnu seksualnost koju su patrijarhalne norme nametnule ženama i umjesto toga ističe nešto što je agresivno, gladno i iskreno. U pjesmi Hot Boyz Elliott traži poštovanje, odbacujući paradigmu da je ženin cilj samo muško odobravanje i ljubav. Tako u pjesmi Work It traži seksualno zadovoljenje od partnera/ice. Elliott srčano brani žensko pravo na seksualnu autonomiju i napada tabloide koji se bave slut shamingom (Gossip Folks).

Sve što je Elliott napravila u svojoj karijeri odgovara narativu rodne jednakosti i osnaživanja žena, a to je mnogo više od popularnih takozvanih feministkinja današnje pop glazbe. Elliott je posvećena svome cilju i nadamo se da će to i dalje biti nukleus njezine umjetnosti. Ako je suditi po prvom singlu WTF (Where You From) koji govori o aproprijaciji crnačke kulture u popu, Elliott će još mnogo toga reći u 2016. godini. A nema ništa uzbudljivije od toga da se kraljica vrati i pokaže sadašnjem naraštaju što je feminizam u popu.

Izvor: Dazed

Prevela i prilagodila: Lana Perišić


Povezano