15.02.1935.

Susan Brownmiller – Beskompromisna borba za prava žena

„Uvijek sam sebe smatrala snažnom ženom, iako shvaćam da je moja snaga stvar stila, i potajno, teatralne bravure. Borbena sam, oprezna čak i verbalno agresivna. Rekla bih da poznajem samu sebe i da se ravnam prema svojim načelima“, kaže o sebi strašna žena Susan Brownmiller.

Američka feministkinja, povjesničarka, novinarka i spisateljica rođena je na današnji dan u New Yorku 1935. godine. Studirala je glumu, nastupila u nekoliko broadwayskih predstava, a potom se posvetila pisanju. Šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovala je u pokretu za građanska prava u Americi, a njezin politički aktivizam posebno je bio usmjeren na borbu za ženska prava.

Autorica je niza romana te teorijskih i historiografskih djela. Njezine najznačajnije knjige su “Femininity” (1984.) i “In Our Time: Memoir of a Revolution” (1999.), a još 1975. napisala je svoju do danas najpoznatiju i najprevođeniju knjigu “Protiv naše volje: Muškarci, žene, silovanje”, prvu sintetsku povijest silovanja.

Susan Brownmiller danas predaje ženske studije na newyorškom Pace University, te drži tečaj kreativnoga pisanja na New York University.

Sebe opisuje “single ženu”, iako kaže da je uvijek vjerovala  u romantiku i partnerstvo.  “Željela bih biti u bliskoj vezi  s čovjekom čiji rad poštujem”, rekla je u jednom intervjuu. Pripisala si je celibat dodavši kako nije spremna na kompromise.

Protiv naše volje

„Pitanje koje su mi najčešće postavljali dok sam pisala ovu knjigu bilo je kratko, neposredno i razdražujuće: „Jesi li bila silovana?Zaključila sam da su neki s tim pitanjem ustvari tražili opravdanje za pisanje ove knjige: ako nisi ni kriminologinja niti žrtva,tko si onda? Žena koja piše o silovanju zasigurno ima snažni osobni razlog, možda neku mračnu tajnu.“

„Iako nerado razočaravam, odgovor na pitanje je još uvijek ne, nikad nisam bila žrtva nasilja. No, došao je trenutak kada sam uvidjela da moram napisati knjigu o silovanju i prihvatila sam se posla sa više strasti i iscrpljujućeg, metodičnog napora nego što sam ikada u životu posvetila nekom projektu“, objašnjava Susan.

Istraživanje koje je provela za pisanje knjige trajalo  je oko 4 godine.  Proučavala je silovanje tijekom povijesti, od najranijih kodeksa ljudskog zakona sve do situacije u modernim vremenima. Skupljala je medijske isječke kako bi pronašla obrasce prikazivanja silovanja u  različitim vrstama novina, analizirala je prikaze silovanja u književnosti, filmu,  popularnoj glazbi i kriminalu.

U svom opsežnom djelu dokazuje kako silovanje nije samo seksualni delikt. To je krivično djelo  koje dozvoljava i proizvodi užitak nadmoći nad žrtvom. To je čin, „proces zastrašivanja, kojim svi muškarci drže sve žene u stanju neprekidnog straha.“

Od početaka ljudske civilizacije do suvremenog američkog društva, sve činjenice prikazane u knjizi upućuju na štetu učinjenu ženama kroz povijest i danas. Koliko je važno shvatiti silovanje krivičnim činom, najbolje je vidljivo iz poglavlja o „Zatvorskom silovanju“ i poglavlja o ratovima. Kritika i čitateljstvo SAD-a  učinili su knjigu bestsellerom, a zahvaljujući izuzetnoj dokumentiranosti i otvorenosti za polemiku, već je dvadesetak godina neizostavna udžbenička literatura sveučilišta u SAD-u, Kanadi, Australiji, zapadnoj Europi. Najvažnije je ipak da se radi o pionirskom djelu, prvoj detaljnoj povijesnoj studiji o posljedicama silovanja.

Usprkos studiju glume, karijeru je započela kao novinarka i aktivistica za prava žena. Sudjelovala je u organizaciji konferencija na temu silovanja, a upravo je na jednoj od njih je došla do ideje o proučavanju silovanja:

„U dvorani neke srednje škole konačno sam se suočila sa svim svojim strahovima i zabludama. U mom je obrazovanju nedostajalo nešto značajno i nešto o čemu je zastrašujuće razmišljati – promatranje odnosa između muškarca i žena iz perspektive seksualnosti, snage i moći. Mene, koja nikada nisam priznala ranjivost, moje su feminističke sestre prisilile da pogledam stvarnosti u oči. Ovu knjigu sam napisala kao žena koja je promijenila mišljenje o silovanju.“


Povezano