..1975.

Matana Roberts – putovanje afroameričkim nasljeđem

Matana Roberts nagrađivana je saksofonistica, spisateljica, skladateljica i pjevačica. Djeluje u mnogim kontekstima i medijima, uključujući improvizaciju, ples, poeziju i kazalište. Najpoznatija je kao autorica konceptualnog ciklusa albuma pod nazivom Coin Coin. Prvi dio, Coin Coin Chapter One: Gens de Couleur Libres, izdan je 2011., a nakon njega su uslijedila poglavlja Mississippi Moonchile 2013. i River Run Thee 2015. godine.

Nakon četverogodišnje pauze, tijekom koje je nastupala uživo, podučavala i sudjelovala u drugim glazbenim projektima, vratila se s Coin Coin Chapter Four: Memphis krajem 2019. Nakon još četiri godine pisanja, proba i putovanja, 2023. godine objavljuje Coin Coin Chapter Five: In the Garden.

Roberts je rođena na jugu Chicaga. Odrasla je slušajući priče o svojoj obitelji, od korijena u Louisiani i Mississippiju, do sudjelovanja u Velikoj seobi na sjever početkom 20. stoljeća. Te su priče u njoj razvile duboku ljubav prema povijesti i želju da je pretoči u glazbu. Njezini roditelji su bili dio generacije koja je doživjela radikalne promjene koje su donijela građanska prava i političke i antiratne borbe 60-ih.

Od malena su je upoznavali s umjetnošću, kulturom i politikom. Kao dijete, učila je svirati klarinet, violinu i fagot. U dobi od 16 godina, pod vodstvom basista Reginalda Willisa, počela je učiti saksofon i improvizaciju. Sudjelovala je u mnoštvu čikaških bendova i umjetničkih projekata. Kao glazbenica, bavila se eksperimentalnim rockom, latino R&B-om i jazzom. Bavila se i pisanjem, izdavala zinove te radila glazbu za kazališne predstave. Surađivala je s rock grupama Godspeed You Black Emperor i TV On The Radio.

Roberts je počela raditi na svom 12-dijelnom ciklusu Coin Coin još 2006. godine, a od početka je namjeravala pratiti povijest vlastite šire obitelji, povezujući je s ljudskim iskustvima općenito, kombinirajući svoje interese za jazz, genealogiju, duhove, kazalište i izgovorenu riječ.

U intervjuu za Bomb Magazine, o svojemu radu kaže:

Pokušala sam smjestiti i istražiti neke informacije o vlastitom podrijetlu, uz vremenska razdoblja u američkoj povijesti koja me fasciniraju. Jedno je povijest ropstva; drugo, priroda političkog i financijskog rasta kroz različita povijesna razdoblja u Americi. Moj način rada temelji se na mojem osjećaju kako je to biti crna žena u Americi. Ja sam hibrid toliko različitih američkih glazbenih tradicija.“

Sebe naziva “zvučnom avanturisticom”. Mjesecima je živjela na brodu u blizini obala južnog Brooklyna, pronalazeći inspiraciju u lučkim zvukovima, pticama i vjetrovima.

Coin Coin Chapter One: Gens de Couleur Libre izlazi u svibnju 2011., popraćen izuzetno pozitivnim kritikama. Portal Tiny Mixtapes opisao ga je kao “jednu od konceptualno najambicioznijih, zvučno najzadivljujućih, emocionalno najsirovijih glazbenih odiseja desetljeća,“ a časopis SPIN kao “duboko spiritualan, sadistički disonantan, evokativan poput romana.” Narativna linija albuma prati oslobođenu robinju i poduzetnicu Marie Thérèse Metoyer, zvanu Coin Coin, koja je osnovala jedno od prvih naselja slobodnih crnaca na američkom jugu. To je zadivljujući kolaž izvučen iz obiteljskih intervjua, povijesnih izvještaja i izmišljenih detalja. Album završava s prekrasnom, nježnom baladom “How Much Would You Cost?” koju posvećuje svojoj majci koja je umrla samo dva tjedna prije snimanja.

Coin Coin Chapter Two: Mississippi Moonchile satkan je od doslovnih razgovora koje je Matana vodila sa svojom bakom. 

Na albumu Chapter Three: river run thee Roberts nastupa solo i po prvi put intenzivno koristi elektroniku. Glazbeni portal Pitchfork u kritici albuma kaže: “Roberts nije samo pripovjedačica, glazbenica, etnografkinja, povjesničarka, predvodnica benda, aranžerka, improvizatorica ili aktivistica. Ona igra sve te uloge; ovo je jedan od najprovokativnijih aktualnih opusa ikojeg američkog glazbenika.”

Coin Coin Chapter Four: Memphis (2019.) donosi pak priču o ženi s kojom je Roberts u srodstvu, a čije je roditelje ubio Ku Klux Klan. Pobjegla je i mjesecima živjela sama u šumi, u području koje je dijelilo crnačku i bjelačku stranu grada.

Roberts je provela većinu perioda između 2020. i 2023. pišući, vježbajući i na kraju snimajući svoje peto poglavlje. Kao i u prethodnima, u njemu spaja avangardni jazz, folk, izgovorenu riječ i kazalište. Narativ albuma prati ženu, jednu od Mataninih pretkinja, koja je umrla nakon komplikacija uzrokovanih ilegalnim pobačajem. Prikupljanjem i dekodiranjem obiteljskih priča i provođenjem opsežnog istraživanja u javnim arhivima, Roberts je stvorila zaokružen, neizbrisiv portret žene, “žive, poletne, vatrene i slobodne”, da citiramo iz bilježaka albuma. 

S obzirom na njezine nomadske sklonosti i fascinaciju migracijom, bilo je možda neizbježno da će na kraju krenuti na obrnuto putovanje preko Atlantika: iz Sjedinjenih Država u Afriku.

Odrastajući kao Afroamerikanka, u tradiciji crnih radikala, neprestano sam bila uronjena u povijest. Afrika je bila ta nadolazeća prekrasna stvar o kojoj se uvijek govorilo na vrlo specifičan način. Za mene je bilo vrlo emotivno otići tamo. Išla sam u Afriku, a sa sobom sam na leđima nosila čitavu ostavštinu svog naroda”.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano