05.03.1935.

Letizia Battaglia: fotografkinja mafijaških zločina

U svojim eksplicitnim dokumentarnim fotografijama Letizia Battaglia zabilježila je svakodnevicu talijanske mafije, zbog čega je tijekom karijere doživjela brojne prijetnje smrću. I danas pamti svoju prvu takvu fotografiju: tijelo ubijenog muškarca ispod stabla masline u ruralnoj Siciliji.

Taj dan bilo je jako vruće, a on je bio mrtav već par dana. Čim se sjetim te fotografije, sve mi se vraća. Gotovo da osjetim miris smrti,” izjavila je.

Letizia Battaglia rođena je 1935. u Palermu. Udala se već sa 16 godina i imala je tri kćeri. Nakon razvoda 1971. počinje se baviti fotografijom, shvativši da lakše može prodati svoje članke ako su popraćeni fotografijama. Jedan od uzora bila joj je Diane Arbus.

Bila je prva žena fotografkinja zaposlena u talijanskim dnevnim novinama. Za ljevičarske novine L’Ora dokumentirala je brutalne mafijaške sukobe sve do gašenja novina 1992. godine. Ponekad bi u jednom danu obišla četiri ili pet mjesta zločina, zbog čega je svoja djela ponekad nazivala “arhivom krvi”.

Zanimala se i za ženska prava i zaštitu okoliša. Sredinom 1980-ih uzela je pauzu od fotografije kako bi se posvetila političkom angažmanu: od 1985. do 1991. bila je članica gradskog vijeća Palerma ispred stranke Zelenih, a kasnije i članica Regionalne skupštine Sicilije.

Pokrenula je izdavačku kuću Edizioni della Battaglia, a bila je i suosnivačica ženskog časopisa Mezzocielo. Dobitnica je brojnih fotografskih nagrada. Godine 2019. snimljen je dokumentarac o njenom životu pod nazivom Shooting the Mafia (r. Kim Longinotto).

Fotografija ništa ne mijenja. Nasilje se nastavlja, siromaštvo se nastavlja, djeca i dalje stradavaju u glupim ratovima,” razočarano je izjavila jednom prilikom.

Međutim, njezine fotografije odigrale su 1993. godine presudnu ulogu u dokazivanju poveznice talijanskog ministra Guilija Andreottija s mafijom. Fotografije na kojima se Andreotti pojavljuje s poznatim mafijašem Ninom Salvom Battaglia je snimila još 1979. godine.

Iako je danas situacija bolja nego prije tridesetak godina kada su nastale Battaglijine najpoznatije fotografije, mafija je i dalje jedna od najznačajnijih nevidljivih sila u međunarodnoj politici i kriminalu. Unatoč tome, nastoji biti optimistična.

Moram biti optimistična. Ne zbog sebe, već zbog mladih ljudi. Vidim da trebaju nadu, a ja im je želim pružiti. Politika im daje samo mržnju. Ja im mogu pokazati ljepotu. Srce mi nije otvrdnulo s godinama. Uvijek ima nade, ali se morate za nju boriti.”


Povezano