Objavljeno

PitchWise 2011: Izvještaj s feminističkog retreata

Poželite li nakon ovog teksta posjetiti Sarajevo i PitchWise pobrinite se da ne koristite usluge željeznice Federacije BiH. Budući da to nisam učinila u tijeku 11-satne vožnje sam se imala priliku temeljito podsjetiti gdje idem. Kako su mi objasnili suputnici iz Žepča razlog zašto vlak kasni u prosjeku tri sata je najčešće to što su poslije rata opljačkali dijelove koji omogućuju automatsko podizanje rampe, zbog toga vlak mora stati i trubiti pred svakom kako bi netko dotrčao i ručno je podigao. Da kontekst postane jasniji tome dodajte novo školu izgrađenu zahvaljujući inozemnim donacijama, koja se danas koristi kao štala za konje, naviku poslodavaca da svako tri mjeseca otpuste i zaposle istog radnika  kako bi dobili  državne poticaje i vijest da je Europska komisija odlučila suspendirati sve IPA projekte za BiH i tako im uskratiti 88 milijuna eura…

Na potencijalno pitanje koliko BiH treba feministički festival nesvjesno mi je odgovorio vlakovođa,

s kojim sam tri sata divanila na peronu čekajući voz iz Mostara, tvrdeći da u Bosni nema puno obiteljskog nasilja, te da bi sve bilo dobro da nije ženske emancipacije zbog koje majke rade pa su djeca bez nadzora. U Sarajevu se mnogi slažu s ovim,  u narodu dosta uvriježenim stavovima, no to nije obeshrabrilo Fondaciju Cure da dovede feministkinje iz cijele regije i u srcu Sarajeva organiziraju šesti festival ženske umjetnosti i feminizma PitchWise (8.-11. 09. 2011.).

Kao što je uobičajeno na PichwWiseu, većinu u publici nisu činili građani/ke Sarajeva već gosti/šće, predavači/ice i sudionici/e iz gotovo svih dijelova bivše države, a program se većinom bavio klasičnim feminističkim pitanjima kao što su patrijarhalni obrasci i nasilje u obitelji, odnosi moći, osnaživanje žena te  definiranje feminističkog u umjetnosti i queer izvedbenim praksama. Ipak snagu ovog festivala ne bi trebalo tražiti u teorijskim raspravama već u radionicama, druženju, povezivanju i osnaživanju  koje je aktivistkinjama umornim od birokracije i edukacije došlo kao wellness retreat i uspjelo vratiti poljuljanu vjeru u ono što rade.

{igallery 38}

 

Posebno osvježenje  bila je queer komponenta  ovogodišnjeg  PitchWisea, koju je u najvećoj mjeri činio švedski queer – feministički interdisciplinarni kolektiv pod vodstvom kustosice Hanne Wilde,  nazvan Transnational Visons – Crossing Borders, Translocating Positions. U skladu s nazivom  jedan član  trupe je svojim izgledom prešao  granice nečijeg modnog ukusa, no nažalost  svoju poziciju nije uspio translocirati u trenutku kada je zbog toga doživio fizički napad,  baš kao ni automobil  pančevačke registracije,  kojim su se dovezle članice benda Vibrator u rikverc. On  je pak u sarajevskom okršaju s nacionalizmom  ostao bez bočnog stakla. Nemili događaji ipak nisu pokvarili festivalsko raspoloženje  ekipici  već naviknutoj  na nasilje koje ide u paketu s neuobičajenim rodnim i seksualnim  izborima.  Da su nasilje i netrpeljivost prema gay populaciji zaista velik problem  u BiH vjerno je prikazao i film Elme Islamović ‘To je naše dijete’.  Adekvatna napetost u filmu se gradi konfrontiranjem osobnih priča gay i transrodnih osoba s  izjavama anketiranih građana koji im u 90 posto slučajeva žele smrt, čak i kada su u pitanju njihova rođena djeca.  Budući da je ovo  prvi  film u kojem pripadnici GT populacije BiH otvoreno staju pred kameru i govore o svojim iskustvima, treba im čestitati na ludoj hrabrosti.

Za sve kojima je žao što su propustili PitchWise donosim dobre vijesti jer je sezona feminističkih festivala u regiji tek počela.

Na redu su FemiNiš (21.-25. 9.) i Mesto Žensk (5.-15. 10.) te zatim naš 5. Vox Feminae Festival (3.-8. 11.) koji će se ovog puta imati fokus na filmskom programu, dok godinu možete završiti beogradskim BeFemom u prosincu. Uz navedene festivale predstavljena je i knjiga o najvećem slovenskom Queer-feminističkom festivalu Rdeče Zore, koji bi sljedećeg ožujka trebao doživjeti 13. izdanje, te je održana detaljna prezentacija novog online časopisa Uzbuna sa tematom Razgovori o Novom feminizmu i umjetnosti kojeg izrazito pozdravljamo, a koji  stilski najviše rezonira sa izdanjima časopisa Treća.

U svakom slučaju bio je to zaista vikend za pamćenje. Budući da slike govore tisuću riječi bacite oko i na našu foto galeriju.


Povezano