Objavljeno

Financijski i emocionalni rascjep između muškaraca i žena na poziciji moći

Razlika u plaći između muškaraca i žena očituje se već u dječjoj dobi, piše The Guardian. Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, za jednake kućanske poslove dječaci su plaćeni 15% više od djevojčica. Nejednaka plaća za jednak posao žene prati i na radnom mjestu.

Istraživanje o najbolje plaćenim izvršnim direktorima u SAD-u, koje provodi Standard & Poor, pokazalo je da su čak i žene na najvišim izvršnim pozicijama plaćene manje nego njihovi muški kolege, izvještava Salon. U obrađenih 500 tvrtki, 8% najbolje plaćenih izvršnih direktora čine žene, koje sa 5,3 milijuna dolara godišnje primaju 18% nižu plaću od muškaraca na istim pozicijama.

Kimberly Dang je, primjerice,u godini kada je njezina tvrtka zaradila oko 10 milijardi dolara primila plaću od 1,72 milijuna dolara. Za usporedbu, prosječna plaća financijskih direktora u pet sličnih tvrtki, sa sličnom prosječnom zaradom, bila je 2,3 milijuna dolara.

Iako imaju diplome istih poslovnih škola, žene u poslovni svijet ulaze s nižim plaćama od muškaraca, a često ih ni kasnije u karijeri ne uspijevaju sustići. Izvršne direktorice kažu da su često manje zahtjevne kada se radi o plaći, dijelom strahujući da će djelovati previše agresivno ili samodopadno.

Iako postoje pozitivni primjeri, poput financijske direktorice Oracle Corp. Safre Catz koja zarađuje 51,7 milijuna dolara ili Marisse Mayer, financijske direktorice Yahoo! Inc., koja zarađuje 36,6 milijuna dolara, radi se, nažalost, tek o iznimkama koje potvrđuju pravilo. Ipak, čak i Catz, najviše plaćena izvršna direktorica, zarađuje gotovo upola manje od Larryja Ellisona, najviše plaćenog izvršnog direktora.

Iako imaju diplome istih poslovnih škola, žene u poslovni svijet ulaze s nižim plaćama od muškaraca, a često ih ni kasnije u karijeri ne uspijevaju sustići. Izvršne direktorice kažu da su često manje zahtjevne kada se radi o plaći, dijelom strahujući da će djelovati previše agresivno ili samodopadno. Dawn Lepore, bivša izvršna direktorica u tvrtki Drugstore.com, kaže da prilikom pregovora o plaći nije htjela puno tražiti unaprijed jer je smatrala da se radi o odličnoj prilici i da želi za početak napraviti dobar posao, a tek onda biti nagrađena.

„Žene će radije tražiti dobru poslovnu priliku nego novac, čak i kada su već puno postigle“, kaže M. J. Tocci, direktorica koledža Heinz. „To ne iznenađuje kada uzmemo u obzir reakciju koja ih čeka ako zatraže veću plaću. Čak i žene koje misle da zaslužuju to što traže bivaju definirane kao sebične, što nije reakcija koja dočekuje muškarce kada traže veću plaću.“ Unatoč tome, Tocci ohrabruje žene: „Ženama koje kažu da im nije stalo do novca kažem da trebaju zarađivati onoliko koliko vrijede. Žene koje za jednak posao prihvaćaju manje plaće od muškaraca spuštaju granicu za žene koje dolaze nakon njih“.

The Atlantic upozorava da, osim na veće plaće, trebamo obratiti pozornost i na činjenicu da muškarcima pozicija autoriteta pruža veće emocionalno zadovoljstvo, što može biti jedan od razloga zašto žene češće od muškaraca napuštaju pozicije moći. Pitanje koje se postavlja jest: zašto autoritet ženama pruža manje emocionalnog zadovoljstva nego muškarcima, i obrnuto?

Činjenica je da kulturna ambivalentnost prema ženama na poziciji moći utječe na žene koje se na takvoj poziciji nalaze. Mediji koji žensku poziciju autoriteta prikazuju izrazito neprivlačnom svakako nisu od pomoći. Piše se o poteškoćama vezanim uz poslovna putovanja, o pritisku koje majčinstvo donosi zaposlenim ženama, te o preokupiranosti poslom zbog kojeg im ne ostaje dovoljno vremena za djecu, a filmovi poslovne žene prikazuju kao ukočene oštrokondže koje samo izvikuju naredbe. Osim toga, kao što već dobro znamo, dječaci su socijalizirani da budu kompetitivni i dominantni, a djevojčice kažnjavane ako se ne ponašaju ‘lijepo’; muškarci na pozicijama moći često imaju svoje muške klubove, dok su žene na vrhu često usamljene; muškarcima na visokim pozicijama supruge često pomažu, dok malo koja visokopozicionirana žena ima supruga koji ju oslobađa pritiska kućanskih poslova.

Muškarci zaposleni u dominantno ženskim zanimanjima obavljaju i do 25% više kućanskih poslova od muškaraca zaposlenih u dominantno muškim zanimanjima, a žene zaposlene u dominantno ženskim zanimanjima obavljaju do 14% više kućanskih poslova od žena zaposlenih u dominantno muškim zanimanjima

Kada govorimo o kućanskim poslovima, zanimljivo je osvrnuti se i na novu studiju sociologinje Elizabeth Aure McClintock. Njezino istraživanje pokazalo je da muškarci zaposleni u dominantno ženskim zanimanjima obavljaju i do 25% više kućanskih poslova od muškaraca zaposlenih u dominantno muškim zanimanjima, kako prenosi The Atlantic. Vrijedi i obrnuto, odnosno žene zaposlene u dominantno ženskim zanimanjima obavljaju i do 14% više kućanskih poslova od žena zaposlenih u dominantno muškim zanimanjima, što može značiti da muškarci koji obavljaju ‘ženske poslove’ postaju svjesniji i bolje razumiju frustraciju koju žene doživljavaju zbog ‘druge smjene’ koju moraju odraditi kod kuće. Također, muškarci čije supruge imaju zahtjevan posao koji im oduzima puno vremena tendiraju više vremena posvetiti kućanskim poslovima.

Unatoč svim poteškoćama s kojima se žene suočavaju u poslovnom svijetu i istovremenom svladavanju kućanskih obveza, neke kulturne promjene koje će poboljšati njihov položaj već su na putu, smatra novinarka The Atlantica Emily Matchar. Sve je više žena na pozicijama moći, i u stvarnosti i u fikciji. Mlade žene odrastaju u svijetu drugačijem od onog u kojem su odrastale žene koje se danas suočavaju s ovim problemima, i bit će zanimljivo vidjeti kako će one u budućnosti obnašati poziciju autoriteta.


Povezano