Objavljeno

Darko Pavičić, medijski pobočnik Željke Markić osuđivani je obiteljski zlostavljač

U jeku agresivne kampanje inicijative ‘U ime obitelji’, koja traje i nakon održanog referenduma, simpatizerima i promicateljima “obiteljskih vrijednosti” inicijative pridružio se nedavno i novinar-komentator Večernjeg lista Darko Pavičić.

Njegovo gorljivo zalaganje za obiteljske vrijednosti ne bismo smatrali neobičnim, da se za njih ne zalaže novinar koji je u travnju ove godine na Prekršajnom sudu u Samoboru osuđen zbog nasilja u obitelji.

Prema dokumentaciji pristigloj na e-mail portala Vox Feminae, Pavičića je sutkinja Vera Matijaščić osudila na novčanu kaznu od 2400 kuna zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom Tatjanom Pavičić, počinjenog tijekom obiteljske svađe 9. travnja 2013.

Tatjana Pavičić na sudu je izjavila da je do svađe u njihovoj obiteljskoj kući u Samoboru došlo kada je njen suprug, vrativši se kući, shvatio da je ona sakrila računalo. Kako je rekla, to je učinila zato što je on promijenio šifru na računalu, te nije mogla raditi. U nastavku opisa svađe navela je da ju je suprug četiri puta ošamario, da je mislila da će joj iščupati nos za koji ju je zgrabio i izvrtao ga, da joj je tresao glavom, sve kako bi je natjerao da mu prizna gdje se računalo nalazi. Žalila se da ju je nazivao “đubretom”, “luđakinjom”, da joj je govorio da je “sad gotova”, da će mu “sad platiti za ovo”, te da će je “opet zatvoriti u ludnicu kod onog doktora Mimice gdje ju je već strpao”.

Što se posljednjeg tiče, pojasnila je da su odnosi između nje i supruga već dulje vrijeme “jezivi”, da ju je fizički već napadao prošle godine, ali nije htjela zvati policiju, kao i to da su 1. travnja 2012. ozbiljno razgovarali o rastavi. Kako je rekla, ona je nakon razgovora otišla na jedan dan na Sljeme na Tomislavac, no suprug je ubrzo došao po nju, a potom i policajci koji su je, s obrazloženjem da imaju dojavu da se namjerava ubiti, odveli sa sobom. Tako je, rekla je, završila tjedan dana u bolnici u Jankomiru i potom još tri u Vrapču.

O svim optužbama Pavičić je na sudu, gdje je očito bio doveden iz jedinice za zadržavanje samoborske policije, rekao da je istina da je do svađe došlo zato što mu je supruga sakrila računalo, ali je ustvrdio da ju je samo vrijeđao, bez prijetnji i bez batina, kao i to da je pravi razlog zašto je njegova supruga sakrila računalo bilo to što više nije mogla čitati njegove mailove. Rekao je da je inače uzoran suprug; da kuha, brine o djeci i o supruzi, te da je zadržavanje u policiji za njega bio poseban šok. Na kraju je zaključio da mu je žao zbog njegovih postupaka, te da se ne sjeća da je suprugu tukao.

U obrazloženju presude sutkinja Matijaščić zaključila je da je njegov iskaz nelogičan za razliku od njenog, kao i to da niz drugih navoda tijekom suđenja o njihovom očito disfunkcionalnom braku nije htjela uzimati u obzir jer nisu navedeni u optužnom prijedlogu.

Pavičić u Večernjaku inače slovi za stručnjaka na području vjerskih zajednica. Ima redovitu kolumnu ‘Dopisništvo Kaptol’, te se očito smatra neupitnim autoritetom u vjerskim pitanjima, glasnogovornikom svih domaćih vjerskih zajednica, te borcem protiv aktualne vlasti.

Pred nekoliko tjedana ovaj je novinar u tekstu svoje kolumne suvereno tvrdio: I Papa Franjo bio bi ZA na Referendumu.

Sjetimo se samo kako se Pavičić pjenio oko uvođenja spolnog odgoja. Bilo je to koncem studenog protekle godine, kratko nakon što je već napao svoju suprugu, o čemu je ona govorila i na sudu, no ni to navodno nije sve iz te vrlo ružne priče.

Darko Pavičić je uoči referenduma nastupio u HTV-ovoj emisiji ‘Fokus’ i iz samo sebi poznatih razloga u polemici sa psihologinjom Mirjanom Krizmanić strastveno podupirao stavove Željke Markić bacajući drvlje i kamenje na LGBT aktiviste, te ističući kako su incijativa ‘U ime obitelji’ i njihove težnje za unošenjem ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene “festival demokracije”. Svim se snagama upinjao da dokaže kako se Markićkini oponenti u cijelu priču od početka trude uvući nasilje kao metodu obračuna s istomišljenicima.

Ne treba čuditi da obiteljski nasilnik brani i zastupa instituciju obitelji i braka, optužujući druge za nasilje. Manipulirajući javnošću gdje god stigne Pavičić igra dobru staru dvostruku igru, naivno se nadajući kako će smeće u vlastitom dvorištu gurnuti pod tepih, a Željka Markić ga za dobro zalaganje u skoroj budućnosti nagraditi kakvim posebnim priznanjem i unosnom političkom ili savjetničkom funkcijom, kada se konačno dočepa vlasti.

Od Darka Pavičića još uvijek očekujemo reakciju na ove navode, no nismo je dobili do zaključenja teksta.


Povezano