Objavljeno

Američke prve dame. I Barbie.

U Americi se zahuktava borba u političkoj utrci za 57. predsjednika SAD-a.

Trenutni predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protivnik Mitt Romney, dosadašnji favorit i najjači protukandidat, prema anketama birača blisko stoje jedan uz drugog. Rast Obamine popularnosti među nezavisnim biračima i pad Romneye među republikancima najavljuju tek početak budućih političkih previranja.

Na sreću, Barbie nema straha oko osvajanja predsjedničkog mjesta, unatoč što je ovih dana Mattel je predstavio „I Can Be… President Barbie“ nastalu unutar neprofitnog White House projekta s namjerom uključivanja više žena u politiku.

Do kolovoza, kada predsjednica Barbie izlazi na tržište, realizirati će se i prigodne verzije u bijelačkoj, afroameričkoj i azijskoj varijanti.

Odnos prema ženama političarkama, sve je aktualniji. Women’s Media Center objavio je priručnik o seksističkoj reprezentaciji žena u medijima sa smjernicama za rodno neutralno i objektivno izvještavanje, dok nas predsjednička Barbie gorko podsjeća na činjenicu koja je globalna svijest i percepcija političarki.

Moć i utjecaj žena u politici nije kolika bi voljeli, ali nije ni neporeciva, čemu svjedoče i one koje su stajale iza prethodnih američkih predsjednika. U njihovom slučaju “Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena.” jedna je od onih najklišeiziranijih izreka koja drži vodu.

Eleanor Roosevelt je čak dugo nakon smrti supruga Franklina D. Roosevelta nastavila raditi u politici. Bila je najaktivnija prva dama i bitan faktor u donošenju odluke da se SAD uključi u Drugi svjetski rat. Zalagala se za civilna prava i prava žena radnica, te je kroz svoj život primila 48 počasnih titula kao i UN-ovu Nagradu za ljudska prava. Nakon njene smrti 1962. Ambasador UN-a Stevenson izjavio je: „Amerika, Ujedinjeni narodi i svijet izgubili su jednog od najvećih građana. Gospođa Eleanor Roosevelt je umrla i veliko blago čovječanstva je izgubljeno“.

Prva dama Amerike od 1974. – 1977. Betty Ford ostavila je biljeg na politiku kao jedna od najutjecajnijih feministkinja toga vremena, uporna u podržavanju prava na pobačaj i Amandmana ravnopravnosti. Danas ju se najviše pamti po Betty Ford centru, svjetski najpoznatijoj rehabilitacijskoj klinici koju je osnovala nakon vlastite borbe s porocima. Umrla je 2011. u 93. godini kao treća najduže živuća Prva dama.

Titula žene predsjednika koja se nije morala nimalo truditi kako bi zasjenila svog supruga, zasigurno pripada Rosalynn Carter. Jimmy Carter kao neiskusan i neodlučan političar svoju je uspješnu suprugu izraženog političkog dara držao uz sebe kao glavnog savjetnika. Često je sudjelovala u sastancima Kabineta i putovala na susrete sa inozemnim dužnosnicima. Trenutno je potpredsjednica Carterovog centra koji promiče mir i ljudska prava diljem svijeta.

Hillary Clinton je ušla je u kongres u koji Bill nikada nije stupio, te iako je za dlaku izgubila predsjedničko mjesto od Baracka Obame, sada je 67. američka državna tajnica. Ujedno je i prva bivša Prva dama koja je u Predsjedničkom kabinetu.

Trenutna Prva dama SAD-a, Michelle Obama prva je Afroamerikanka na tom položaju. U svibnju 2006. časopis Essence uvrstio ju je među “25 žena na svijetu koje najviše inspiriraju”. Kao srdačnu i izričitu pragmatičarku i sam Barack naziva ju „šeficom“. Učinila je zdravi život stupom temeljcem borbe protiv dječje pretilosti te se usmjerava na probleme obitelji vojnika i radnika. Poštovanje nacije zaslužila je svojom prirodnošću.

Da se ne zaboravi na njih, donosimo neke od zanimljivih crtica iz života njihovih prethodnica:

  • Dolley Madison, treća prva dama. Sjetila se krenuti u javne kampanje neovisno od supruga, te je pokretala dobrotvorne akcije i osnovala dom za nezbrinute djevojčice. Prve dvije prve dame (Martha Washington i Abigail Adams) nisu se upuštale u javno djelovanje.
  • Louisa Catherine Adams poznata je kao jedina prva dama rođena van SAD-a.
  • Lucy Hayes (na slici) – prva žena predsjednika koja je bila visokoobrazovana. Poticala je žene na obrazovanje i borbu za ravnopravnost.
  • Lou Hoover je za vrijeme Prvog svjetskog rata pomagala Belgijskim izbjeglicama.
  • Pat Nixon je bila prva žena predsjednika koja se javno pojavila u hlačama kao model u nacionalnom časopisu demonstrirajući radikalne promjene u odijevanju i prezentaciji žena.

Povezano