Hollaback! Croatia

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba jer je ono jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja i ujedno najmanje zakonski suzbijan.

Zamah tehnologije otvorio je nove mogućnosti borbe protiv uznemiravanja u javnim prostorima te je omogućio da se na taj način izborimo za ženska prava diljem svijeta. Sakupljanjem priča žena i LGBTIQ pojedinaca na siguran i razmjenjiv način, Hollaback! kreira društveno utemeljenu inicijativu za suzbijanje uličnog rodnog uznemiravanja, prekida tišinu koja je ovjekovječila seksualno/rodno nasilje te zauzima stav da su svi oblici rodno utemeljenog nasilja neprihvatljivi i kreira stvarnost u kojoj imamo mogućnost izbora—i što je još važnije —mogućnost reakcije.

“HOLLA AT” u američkom slengu podrazumijeva uznemiravati nekoga (npr. dovikivanje „hej cure … mi sline!“) i zato je pokret nazvan „HollaBack!“ (=uzvrati). I u Hrvatskoj imenom „Reagiraj!“ žele naglasiti da svatko ima pravo reagirati te time doprinjeti zaustavljanju uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba na javnim mjestima.

Projekti:

Početkom 2012. pokrenule su online istraživanje o uličnom uznemiravanju te skupile 500 anketa. Rezultati su u skladu sa statistikama drugih zemalja te potvrđuju visoku učestalost uličnog uznemiravanja.

2013. su sudjelovale na Anti-Fa u Puli i Vox Feminae u Zagrebu. U Puli je Jelena Čaušević govorila o uličnom uznemiravanju, o tome zašto se radi o društvenom problemu te načinima kako reagirati na njega. Također su održale prezentaciju u klubu Anomija, te izložile rad „Rodno nasilje kao oblik socijalne kontrole i kažnjavanja“ na Simpoziju „Društvo diskriminacije“, organiziranog od Kluba studenata sociologije Diskrepancija.

Na Vox Feminae festivalu 2014. održale forum teatar prilagođen teen populaciji, a za Synergy Croatia radionicu za studente iz raznih zemalja, u sklopu treninga „.be ACtive and creaTIve, nOt discrimiNative!“.

KAMPANJA SIGURNIJA MJESTA: Pokrenuta 2014. – U nastojanju da se stvori sigurniji Zagreb, rade izravno s redarima i konobarima klubova. Klubove koji pristanu sudjelovati u kampanji educiraju o specifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolaze kroz role-play scenarije kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija.

KAMPANJA O PROMATRAČIMA: Pokrenuta u ožujku 2012. – U ovoj kampanji usmjerile su se na promatrače – osobe koje su slučajni prolaznici, a koji prečesto ignoriraju problem (prema našem istraživanju samo 2% slučajnih prolaznika je uskočilo u pomoć)…

Kampanja daje tehnološke mogućnosti za reakciju i educira o tome kako možemo pomoći:

  • Na obrascu ili smartphone aplikaciji sada možete poslati i priču uznemiravanja kojem ste svjedočili, a ne samo kojeg ste sami doživjeli. To potiče razmjenu iskustava (ako ste intervenitali i uspjeli spriječiti uznemiravanje drugi uče na vašem primjeru) i jača solidarnost. Ta priča se također mapira, za razliku od „ljubičastih balona“ koji označavaju iskustvo uznemiravanja, radi se o „zelenim balonima“. Nažalost, njih za sada u Hrvatskoj još nema.
  • Kada objave priču uznemiravanja na našoj stranici, automatski se pojavljuje zeleni gumb koji se zove „Čuvam ti leđa“. Klikom na taj gumb izražavate solidarnost!
  • Na stranicama možete pročitati savjete kako reagirati kada primijetite uznemiravanje.

Napravile su i spot kojeg su 2013. objavile za 8. mart, Međunarodni dan žena. Spot je promotivnog i edukativnog karaktera, te prikazuje tri tipične situacije uličnog uznemiravanja i statistike iz našeg online istraživanja.

CHALK WALK: Ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu ispisivale su poruke kredom, a bilo je i slučajnih prolaznika/ica koji su rado pomogli sa svojim idejama i crtežima.

SLUTPARTY: U tjednu Zagrebačke povorke ponosa 2012. – Ideja za Slutparty krenula je od toga da su Hrvatskoj htjele približiti Slutwalk, međunarodni pokret koji upozorava na to da se za seksualno nasilje krivnja prebacuje na žrtvu – kako se obukla, gdje se kretala i sl, a za što nema opravdanja. Takvi mitovi, umjesto da pripadaju arhaičnim vjerovanjima kojima se danas samo smijemo, su vrlo živi i prisutni u Hrvatskoj u 21. stoljeću. Uz to, mislile su kako bi bilo super surađivati sa Zagreb Prideom, i rođen je Slutparty!

Internacionali tjedan protiv uličnog uznemiravanja provode posljednje 3 godine. Tjedan je travnju a aktivnosti koje su provodile su: modna revija (modeli nose papir s uvredama koje su doživjeli/e), dijeljenje pozitivnih poruka, filmske večeri, predavanja u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić, tečaj samoobrane…

Po čemu K-zona pamti Hollaback! Croatia:

Ines Virag predstavila je Hollaback! u sklopu programa ‘Teorija vs. praksa’ Vox Feminae Festivala 2013. Iduće godine sudjelovale su u programu s forum teograom o uličnom uznemiravanju kroz program radioničkog i umjetničkog tipa (4.11.2014.).

Za više informacija posjetite službeni web.


Povezano