Objavljeno

Vox Feminae Festival prikazuje dokumentarac o norveškoj drag king grupi daKings

Jedna skupina. Dvije godine. Šest žena. Bezbroj kompromisa kako bi grupa opstala. No, jesu li sve spremne na ustupke u korist cijele grupe?

Od proljeća 2007. do proljeća 2009. godine, redatelj Kenneth Elvebakk pratio je šest članica prve norveške drag king trupe nazvane daKings od njihovog uspona, preko trzavica do konačnog razlaza. Dnevna rutina Lone, Bente, Karine, Marit, Marie i Mervi uključuje duge probe, pjevanje,  sviranje gitare, povijanje grudi i izradu kostima za nastupe, ali najvažnije od svega, njihove  međusobne odnose prepune trzavica, ključne za funkcioniranje grupe.

Tijekom snimanja, redatelj je upoznao djevojke, obitelj i prijatelje protagonistica, prativši izbliza njihov način života koji mu je dotad bio sasvim nepoznat. Unatoč doživljenom neuspjehu i svim problemima s kojima su se susrele, kao prva norveška drag king skupina, ove djevojke utrle su put svim ostalim ženama koje će htjeti zasjati u inače dominantno muškoj drag – areni. Termin drag king zabilježen je tek 1972. godine,  iako je u praksi dugovječniji, a nastupi drag king skupina mnogo su manje atraktivni od uglavnom individualnih drag queen nastupa.

Od ukupno 130 sati snimljenog materijala, u 58 minuta trajanja filma portretirane su iskrene, snažne i inspirativne žene, potpuno različitih ambicija i osobnosti, ali sa istom željom – biti dijelom tamošnje performerske scene.

Bente Hansen pokušala je utjeloviti Johna Travoltu, Maria Eilertsen Hals Ozzyja Osburnea, Lone Bech Spangelid Princea, Mervi Liiro Toma Jonesa, Marit Johanne Bjerke Elvisa Presleyja,  Karine Dybvik Michaela Jacksona, a sve to uz pratnju i savjete njihovih instruktorica Malin Bratlie i Jannicke Heggestad Sæbø.

U jesen 2009.godine djevojke su se razišle i oformile tri nove grupe: Kings for a night, Some Guys i NorDivas, te krenule svaka svojim putem.

Ovo nije samo film o ženama koje odjevene kao muškarci izlaze na pozornicu i imitiraju Elvisa i Michaela Jacksona, ovo je film o njihovoj iznimnoj volji, uspjehu i razočaranju, kao i o relativno novoj drag king zajednici u nastajanju.

Redatelj Kenneth Elvebakk rođen je 1966. godine u Norveškoj. Studirao je menadžment i  filmsku režiju na Sveučilištu u Oslu. U svojoj karijeri stekao je iskustvo kao redatelj, ali i kao producent, scenarist , montažer i fotograf. Poznat je, prije svega, po dokumentarnim filmovima, ali snimio je i nekoliko kratkih filmova i televizijskih serija. Dobio je nagrade za dokumentarce The Secret Club iz 2003. godine, te  3269 Days iz 2007. godine. Također, osvojio je Gullruten, nagradu norveške televizje za tv seriju Hullabaloo iz 2006. Trenutno snima film o muškarcima koji plešu balet.

Godine 2011. film daKings nominiran je za nagradu koju dodjeljuje norveško Ministarstvo kulture u području ljudskih prava, a istu nominaciju zaradio  je i 2004. godine za već spomenuti film The Secret Club, o muškarcima koji su među prvima u Skandinaviji pokrenuli gay zajednicu.

Elvebakk je kao redatelj fokusiran na pitanja roda i identiteta, na ono što se smatra muškim, odnosno ženskim, te na percepciju nas u očima drugih, ali i našu percepciju samih sebe.

Film je od premijere 2010. do 2012. godine gostovao na osam međunarodnih filmskih festivala. Pogledajte ga u četvrtak, 22. studenog u kinu Europa s početkom u 19 sati.


Povezano