Objavljeno

Tena Rak o prvom singlu „Reci, reci mi“ i albumu „Varijacije na tugu“

ŠećeЯ, novi solo projekt Tene Rak, bubnjarke i multi instrumentalistice na hrvatskoj indie rock sceni poznate kao članice bendova Vlasta Popić i Moskau, dokaz je da ionako bogata scena izvođačica na domaćoj glazbenoj sceni ne prestaje bujati.

Za upoznavanje publike sa svojim nadolazećim albumom Tena je izabrala minimalističku, electro stvar Reci, reci mi, popraćenu i spotom. Ispričala nam je kako je nastala.

„Radi se o materijalu koji je nastajao tijekom cijele 2016. godine s korijenima u onoj prethodnoj koji je tražio da ne ostane na papiru ili mobilnom snimaču, već da bude objavljen i prenesen svima do koga treba doprijeti. To dijeljenje s drugima nekako olakšava teret svega što nosiš sama. Ova pjesma je bila prva snimljena igrom prilika koje su mi se pružile na izletu u Sućuraj ove jeseni (apsolutno najljepše vrijeme za biti na moru). Kako se radi o selu na otoku Hvaru u kojem je turizam taman pao na onu jedva primjetnu razinu, imala sam dovoljno vremena da po prvi puta nakon valjda vrtićke dobi osjetim taj blaženi osjećaj koji generalno svi preziremo – dosadu. Iz te dosade je proizašla želja da od nečeg što vučem još od proljeća napravim pjesmu. Skica je već postojala, a savršeni morski uvjeti su mi omogućili da ju i dovršim i snimim i smiksam. Pa sam zaposjela sobu Jure Vujnovića, dragog prijatelja koji je inače u organizaciji legendarnog Tam Tam festivala i privatizirala njegovu opremu za snimanje i klavijature iz kojih je na kraju proizašlo ovo što se sada može čuti online. To se malo prokuhavalo od tada (pošto sam još zelena u produkciji i tu veliko hvala Deniju iz Fonije i Ivanu Grobenskom iz benda Moskau na pomoći), a pred samu objavu mi je još Groba doletio s odličnom idejom da pjesmi samo nedostaju gitare. Pa su i one našle svoje mjesto u aranžmanu i digle cijelu pjesmu na novu razinu.” 
Za izlazak cijelog albuma pod nazivom Varijacije na tugu ipak će, kaže nam Tena, trebati čekati proljeće 2017. Budući je kao bubnjarka i pjevačica bila dio Vlaste Popić, trenutno je u postavi Moskau benda, a svira i s Mikijem Solusom, moglo se očekivati da će Tenina solo priča biti bliža nekom rokerskijem, garažnijem ili akustičnijem žanru, ali nas je ipak iznenadila s electro/trip hop beatovima.

„Nikad se nisam žanrovski ograničavala, uglavnom se povodim za emocijom i groovom, a u svakom žanru možeš naći i jedno i drugo. Tako da ne bi trebalo biti iznenađenja ako će ostatak albuma biti čista kantautorska akustika, niti očekivati da će ostale pjesme biti u electro ili trip hop maniri. Svaka pjesma ima svoju priču, a s tim i drugačije aranžerske zahtjeve. Super je za promjenu raditi sama jer ne moram usklađivati žanrovske preferencije ni sa kim. Postoji jedan novo skovani termin “post-dance” koji mi se jako sviđa i svoju glazbu bih, ako moram, tako kategorizirala“, kaže Tena koju smo upitali i o motivima koji su je doveli do odluke da se upusti u snimanje sa sobom i za sebe.

„Prestanak rada Vlaste Popić donio mi je popriličnu promjenu s obzirom na to da je barem pola moje ukupne pažnje bilo posvećeno tom bendu i sviranju bubnjeva. Nakon rastanka koji je bolio i nas i sve oko nas, trebalo se reorganizirati. Nisam imala neki plan, osim završiti fakultet, a paralelno su mi se u glavi događale stvari koje su bile malo ‘too much’ za nositi, trebalo se nekako rasteretiti”, pojašnjava na kraju. Njoj, kao i ostalim domaćim autoricama i kantautoricama, želimo mnogo sreće s novim projektom u 2017. godini.

piše: Antonela Marušić


Povezano