Objavljeno

Slaba zastupljenost autorica i izvođačica na hrvatskim i regionalnim glazbenim festivalima

Zastupljenost žena na domaćim, ali i inozemnim festivalskim pozornicama poražavajuće je niska. Taj demokratski problem prožima čitavu glazbenu industriju – ženama nisu pružene jednake prilike kao muškarcima za rad i uspjeh u glazbenoj djelatnosti. Pravi uvid u širinu problema rodne nejednakosti u glazbi daju statistike rodne pripadnosti glazbenika koji se pojavljuju na festivalima. Uz to je povezana i činjenica da oni koji dobiju priliku nastupiti utječu i na pojavu i afirmaciju novih glazbenika/ica.

Na 7. Vox Feminae festivalu Kristina Wicksell i Amanda Lindholm iz Jämställd festivala (http://jamstalldfestival.se/), švedske organizacije koja se bavi rodnom jednakošću, održati će sutra, 14. 11. u 12 sati u MaMi radionicu na kojoj će predstaviti načine na koje se bave tim temama, ali ujedno i pružiti glazbenim organizatorima i izvođačima sredstva kojima će moći formirati strategije za rad na rastu rodne jednakosti u glazbenoj djelatnosti.

Interaktivnom radionicom – pokrivajući teme kao što su oglašavanje, raspoloživost i proces bookinga – pokazat će da je to moguće.

Jämställd festival je organizacija koja radi na buđenju svijesti o rodnoj jednakosti unutar glazbene industrije. To rade sakupljanjem statistika o rodnoj zastupljenosti na festivalima, razgovorima s glazbenim organizatorima i izvođačima, te kreiranjem radionica i predavanja s fokusom prvenstveno na povećanje zastupljenosti žena, kako u nastupima uživo tako i u glazbenom menadžmentu, ali i na pronalazak rješenja dubljim problemima koji su izvor ove razlikovnosti.

Odnos muškog i ženskog autorstva na programima postojećih glazbenih festivala u regiji i Europi, nedvojbeno je na strani muškog stvaralaštva. Hrvatsku statistiku čine podaci koje smo prikupili analiziravši pojavu samostalnih izvođačica, mješanih skupina i muških autora na domaćim glazbenim festivalima poput InMusica, Terranea, Žednog uha, Hartere.

Podaci koje smo dobili svjedoče o tome da je uglavnom riječ o rodno konzervativnim programima. Primjerice, na InMusic Festivalu protekle je godine nastupilo samo četvero izvođačica, 21 izvođač i 5 mješanih skupina, dok su ove, 2013. godine nastupile samo dvije izvođačice i 34 izvođača. Ništa bolje ne stoji ni glazbeni program Žedno uho na kojem je u godinu i pol dana nastupila tek jedna izvođačica i jedan miješani bend. Festival Terraneo ove je godine ugostio 13 izvođačica i 77 izvođača.

Dominaciju muških autora i izvođača posljednjih godina uspijeva promijeniti val autorica i kantautorica s akustičarske scene okupljene oko programa Začarana Močvara Nine Romić (na slici), Bistro na rubu šume i ekipe Živ Žar Žur koje su u posljednje vrijeme u Zagreb dovele značajan broj novih i nezavisnih indie bendova koje mahom čine izvođačice.

Značajan trud na promoviranju izvođačica na alternativnoj sceni Srbije uložila je ekipa iz projekta Femix. Femix Info – portal ženskog stvaralaštva pokrenut je 2013. godine kao dio Femix projekta, zahvaljujući podršci Rekonstrukcija Ženskog fonda.

Ekipa Femixa pokrenula je još 2010 godine seriju kompilacija Femikseta kojoj je namjena da na nosačima zvuka i u glazbenim formatima okupi godišnju produkciju s glazbene scene u Srbiji koja se može podsvesti pod definiciju ženskog stvaralaštva u glazbi.

Smisao projekta je da se što više publike upozna s radom autorica s kompilacije, te tako ohrabre još neka nova autorska imena da povećaju postotak žena u domaćoj glazbenoj produkciji. Uspostavljena je i mini-tradicija da za svaku Femiksetu omot dizajnira neka druga mlada umjetnica na poziv Femix tima.

Svoj vrlo zanimljiv istraživački projekt Mlade žene na muzičkoj sceni Srbije na Voxovim će izlaganjima i diskusijama 16.11. predstaviti autorski dvojac Femixa Aleksandar Gubaš i Tatjana Nikolić.

Povezano