Objavljeno

Napustila nas je najpoznatija jugoslavenska kantautorica Jadranka Stojaković

Velika jugoslavenska kantautorica, šansonijerka i slikarica Jadranka Stojaković preminula je u utorak u Banja Luci u 66. godini života. Stojaković je zbog teške i neizlječive bolesti amiotrofične lateralne skleroze, prouzrokovane padom na bini 2009. godine, posljednje dvije godine života provela u Caritasovom domu za starije i nemoćne ‘Ivan Pavao Drugi’.

Rođena u Sarajevu 1950. godine, vjerojatno je najpoznatija po svojoj izvedbi ‘Ti ne znaš dom gdje živi on‘ za koju je 1973. osvojila nagradu publike u Subotici, pjesmi ‘Što te nema‘  s njezine prve ploče koju je uradila s Rajkom Dujmićem i Duškom Mandićem te po tome što je napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine.

Stojaković je diplomirala na Likovnoj Akademiji u Sarajevu, komponirala je glazbu za razne dječje emisije na TV Sarajevo, a u listu ‘Oslobođenje‘ pisala je glazbene recenzije o novim bendovima. Veći broj publike imao se prilike upoznati s njezinim nastupima putem televizijske emisije ‘Na ti‘, na kojoj je često nastupala i izvodila svoje i narodne pjesme.

Svoju glazbenu karijeru Stojaković je započela izvođenjem pjesama bliskih zabavnoj muzici na akustičnoj gitari i harmonici i nastupajući diljem bivše Jugoslavije i SSSR-a, isprva u grupi Kombo 6, a zatim i samostalno. Ono što je specifično za njezin lik i djelo je to što je ona prva žena kantautorica na prostoru bivše Jugoslavije koja se probila bez pomoći menadžmenta, isključivo zahvaljujući svojem talentu i strasti koju je gajila spram ljubavnih pjesama, sevdalinki i sevdahu.

Nakon što je na vrhuncu svoje karijere postala učestala gošća u Japanu, gdje je na svojim koncertima znala okupiti i do tristo tisuća obožavatelja/ica, 1988. godine odlučila se preseliti u Japan, gdje se osim skladbom i glazbenim nastupima posvetila i slikarstvu. U Japanu je živjela 23 godine, sve dok se zbog zdravstvene situacije nije odlučila vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, zbog teške bolesti koja joj je oslabila mišiće posljednjih godina nije mogla pjevati ni svirati.

„Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim celi život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem.“ izjavila je nedavno Stojaković.


Povezano