Objavljeno

Domaće glazbenice biraju najbolje albume i izvođačice 2016.

Premda je ove godine u vječna lovišta otišao rekordan broj kultnih glazbenih imena (Leonard Cohen, David Bowie, Prince, Esma Redžepova) za nama je ipak plodna glazbena godina, ponajviše kada je riječ o albumima i EP izdanjima domaćih i inozemnih glazbenica i kantautorica.

Umjesto da donosimo vlastite liste najzanimljivijih izdanja, odlučile smo izbor prepustiti nekolicini domaćih glazbenica. Kantautorska, elektronička, pop i rock glazba u svijetu, ali ni kod nas, više nisu samo muško igralište. Tena Rak, Sara Renar, Lucija Ivšić iz Punčki, Eva Badanjak iz Žen-a, Nina Romić i Ivana Picek samo su neke od izvođačica koje su posljednjih godina pridonijele sve većoj koncentraciji žena na hrvatskoj nezavisnoj sceni. Zato smo baš njih zamolili da izdvoje albume i izvođače/ice koje/i su ih ove godine najviše oduševili.

Svi koji se žele podsjetiti na izdanja glazbenica koja su kapala ove godine, slobodno mogu potražiti recenzije naše Ivne Franić, u rubrici Gender & Art.

TENA RAK

Ova godina mi nije baš bila od slušanja muzike. Naime, cijelo proljeće sam provela uz klasiku na HR3 kao alternativi inače voljenom Radio Studentu. A i moj ukus je dosta upitan i meni samoj jer sam uglavnom aktivni slušač, ali nikad tragač. Ako se negdje pojavi nešto što mi u tom trenutku odgovara, zakačim se. Treba se poklopiti više takvih uzastopnih trenutaka da bih baš tu određenu mjuzu mogla nazvati svojom omiljenom. I uglavnom to ima velike veze s koncertima, tako da uglavnom slušam ono čemu mogu svjedočiti uživo, a mjesto i vrijeme u kojem smo sad su poprilično zanimljivi – regionalna scena doslovno buja. Generalno, više sam fokusirana na muziku na kojoj radim, pa me tako zadnjih tjedana progoni Moskau – Live @ Vintage Industrial Bar kojem nisam bila u mogućnosti osobno svjedočiti, ali zato mi je taj snimak valjda toliko i dobar. Drugo na što mi je otišlo nekoliko mjeseci od ove godine je i album Nikta Zorja Denisa Kataneca, za koju sad opušteno (pošto nisam u njegovoj Klinici) mogu reći da je remek-djelo. Od glazbe na mobitelu imam samo dva albuma – Bowiev Blackstar koji apsolutno podržava moje ovogodišnje emocionalno stanje, te BubblegumGentle hearts, a to je čisti nepotizam, bratska ljubav u muzičkom smislu. Oduvijek sam voljela koketiranje s elektronikom pa baš uživam u tom albumu, a uz to se i jako veselim novom materijalu Ivane Picek za koji se nadam da će uskoro izaći.

 

NINA ROMIĆ

Ove godine sam slušala najmanje novih izdanja jer nisam stizala ni upaliti komp, no ovo su neki od albuma koji su mi se svidjeli:

PJ Harvey – The hope six demolition project
Izvrstan album, PJ sa svakim novim albumom predstavlja nešto novo, i mogu reći da mi je jedna od dražih izvođačica. Uspjela sam nju i bend uhvatiti na ovogodišnjem InMusicu i ljubav je postala još veća.

David Bowie – Blackstar
Završava godina i pitam se tko će još otići od dragih mi glazbenika. Godina je započela s ovim albumom, i s odlaskom Davida među zvijezde. Mrak, koncept i sloboda su prve tri riječi koje mi padaju na pamet kad slušam ovaj album.

Marissa Nadler – Strangers
Klasična Marissa sa carstvom melankoličnih melodija i stihova na još jednom divnom albumu. Pred neki dan svirala je u Zagrebu, a tko nije stigao, uvijek može poslušati njezinu glazbu na internetu. Topla preporuka svima koji vole kantautorsku glazbu.

NLV – NLV
Jedan od dražih domaćih bendova sa karizmatičnom Nikol kao pjevačicom je izdao izvrstan album za kraj ove godine. Preslušala sam ga već par puta i svaki put otkrivam nove boje i nove zvukove.

Porto Morto – Porto Morto
Također domaći bend, nakon više godina djelovanja su izbacili prekrasan album koji sam čula tek prije par dana i oduševljena sam. Još uvijek mi se sliježu dojmovi i dok ne nađem bolje riječi za njega mogu ga samo spomenuti ovdje i preporučiti za obavezno slušanje.

EVA BADANJAK (Žen)

RAKTAIII– Tri gospodične iz Brazila, za ne povjerovati koliko psihodelično, mračno i dobro, a energično prije svega.

Deep Sea DiverSecrets – bend Jessice Dobson, kreativno, melodično, ritmički razigrano, savršeno za ples.

Dojo Mist– hvala Dunja 🙂

Razor CuntsChickmeat svoj punk sviraju na violončelima. Ludo, glasno i sa stavom!

Deep Sea River – See These Eyes

 

IVANA PICEK

Grimes – Art Angels (2016) – Ludo dijete koje sve radi samo, pitam se pitam zašto mi je zanimljiva. 🙂 Pratim je od njenih početaka, i uistinu mi je zanimljivo vidjeti i uživo pratiti nečiji napredak i sazrijevanje kroz glazbu. Kreativnost pršti iz cijele njene osobnosti, mnogo toga će nam ona još podariti.

Anohni – HOPELESSNESS (2016) – Toliko je emocija u tom glasiću, kad god ju čujem ježim se od divote. Favorit s ovog albuma definitivno mi je pjesma “4 DEGREES” u kojoj progovara o tome što smo mi “ljudi” učinili našoj majčici Zemlji i što joj činimo i dalje. Emocije koje nam Antony daruje i nesebično dijeli svakom svojom novom pjesmom i izvedbom nemjerljiva je vrijednost ove ispaćene dušice.

– 2016. je izbacila dva singla (“Final Song” i “Drum”) s još neobjavljenog albuma, i ovo je album kojem se veselim i s radošću očekujem u 2017. godini! Još jedno ludo dijete koje širi veselje po ovom svijetu.

LUCIJA IVŠIĆ (Punčke)

Lucija IvšićNick Cave & The Bad Seeds, Skeleton Tree
Nick Cavea sam uvijek voljela i čini mi se da ga volim sve više svakim novim albumom. Uz njega sam se formirala u srednjoj školi, on je jedan od rijetkih izvođača koji me odmah na prvu uspiju vratiti u prošlost i svaki put kad ga slušam se ispunim snažnim emocijama i nostalgijom…i savršen je za zimu. Iskreno se nadam da ću ga uspjeti vidjeti uživo jer sam dosad bila takve sreće da sam ga svaki put fulala.

Radiohead, A moon shaped Pool
Ovdje vrijedi sve što sam rekla za Nicka. Bend uz koji sam odrasla i proživjela bitne stvari, bend koji me inspirirao u više aspekata – bend kakav bi ja htjela imati. Za razliku od Nicka koji priča priču u svojim pjesmama i ne štedi na riječima, Radiohead me svaki put iznenadi kako je moguće nešto tako dobro i jasno reći sa tako malo riječi…

Tash Sultana, Notion EP
Nedavno mi je najbolja prijateljica pustila Tash i odmah sam ostala zatečena energijom koju ova žena ima. Talentirana, zanimljiva, drukčija, svakako pogledajte njezine video sessione iz sobe, sve će vam biti jasno.

Sia, This is Acting
Siu jako poštujem kao glazbenicu, umjetnicu i autoricu. Iako ne znam puno o njoj kao o osobi (nisam čitala biografije, gledala intervjue i sl.), ono što mogu iščitati iz njezine glazbe i spotova jest da je to osoba koja itekako dobro zna što želi i kako želi i upravo to i radi, a mislim da rezultat toga može samo biti dobar i kvalitetan rad.

SARA RENAR

Sara RenarRosie LoweControl
Sjajna mlada britanska glazbenica koja inteligentno radi elektro – pop sa r’n’b utjecajima. Bacite oko na na njen Paris suite no. 7 koncert, ima na youtube-u.

HaelosFul Circle
Britanski trio, kombinacija prekrasnog eteričnog ženskog vokala i energije koja odvaljuje. Pjesme “Earth not Above” i “Dust”. Ovo bi mogao biti velik bend.

Massive AttackRitual spirit i singl The spoils
Znamo ih dugo i dobro, ali odvalili su me ove godine. Koncerti su priča za sebe (gledala sam ih u Padovi i u Puli) a „The spoils“ (feat. Hope Sandoval) je u mojoj osobnoj konkurenciji za pjesmu godine.


Povezano