Objavljeno

O seksizmu u klasičnoj glazbi

Njujorška dirigentica Marin Alsop prva je žena kojoj je prepušteno dirigiranje zadnje večeri BBC-jeve ljetne sezone promenadnih koncerta Proms u 118 godina njezinog postojanja. Proms se uglavnom održavaju u Royal Albert Hallu u Londonu, a svake godine ih gleda više od 40 milijuna ljudi diljem svijeta. Od sveukupno 58 dirigenata koji su nastupali ove godine samo pet su bile žene.

Kao što je Alsop naglasila u nedavnom razgovoru za The Guardian, to što danas nazivamo žene pionirima u bilo kojoj disciplini baš i nije nešto čime bi se one mogle pohvaliti. Jedino dijete profesionalnih glazbenika, Alsop vodi Baltimoresku filharmoniju i Državni simfonijski orkestar u São Paulu.

Prva žena koja je dirigirala na Promsima bila je Odaline de la Martínez 1984. godine. Podrijetlom s Kube, Martínez je pisala tadašnjem direktoru Promsa i predložila svoj ansambl i sebe, na što je on pristao. Britanske dirigentice Jane Glover i Sian Edwards dirigirale su 1985. godine, a Glover je na Promsima dirigirala sljedećih pet godina za redom.

Alsopin ruski kolega Vasilij Petrenko, šef dirigent National Youth Orchestra i Kraljevske filharmonije u Liverpoolu, nedavno je izjavio kako “zgodna cura na dirigentskom podiju znači da glazbenici razmišljaju o drugim stvarima.”

Alsop se još uvijek susreće s predrasudama od strane glazbenika. “Jedan od mojih najranijih nastupa dogodio se zbog toga što se dirigent nije pojavio i netko je rekao: “Hajde, Marin, ti želiš biti dirigentica”, i otrčala sam na pozornicu. Kada sam se popela na podij jedan od limenih puhača rekao je “Čovječe, to je cura” i na kraju tjedna rekao: “Stvarno si dobra. Nisam ni primijetio da si djevojka.”

Rečeno joj je, uglavnom od strane starijih muškaraca, kako žene mogu dirigirati Mozarta, koji je navodno odgovarajuće ženstven, ali ne Mahlera ili Brucknera. Njezina opsežna diskografija uključuje Mahlera, Bartóka, Brahmsa i ostale orkestralne teškaše, ali ne i Mozarta.

“Ne postoji logičan razlog zbog kojeg žene ne bi mogle dirigirati. Dirigentska palica ne teži ni 30 grama. Za ovaj posao nije potrebna nadljudska snaga. Jedino je bitno da ste dobar glazbenik. Imamo problem sa ženama na položajima moći, kao društvo u cjelini. Još uvijek niti jedan od ‘velikih pet’ orkestara nema ženu vođu.”

Posljednji orkestar koji je primio ženu u stalni angažman bila je Bečka filharmonija 1997. godine, nakon Berlinske filharmonije koja je to učinila 1982. godine. Da pobrojite žene koje su na vodećim dirigentskim pozicijama diljem svijeta treba vam samo jedna ruka. JoAnn Falletta je šefica dirigentica Ulsterskog orkestra, Jane Glover je direktorica opere na Kraljevskoj akademiji glazbe u Londonu, a Xian Zhang, koja je također nastupala na ovogodišnjim Promsima, dirigira milanskim simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi.

Odluka BBC-ja da dirigiranje posljednje noći Promsa prepusti ženi je povijesna, smatra Guardianova kolumnistica Elizabeth Davis. Svi koncerti festivala prenose se na BBC-jevom Radiju 3 i većina je na televiziji, ali samo poslijedna noć, Last Night, na kojoj sudjeluju najpoznatiji solisti i izvode se klasični favoriti i tradicionalne melodije, privlači milijune gledatelja.

Alsop je tako dirigirala jedan od najvažnijih koncerata u kalendaru klasične glazbe. Nije dovoljno da koncertne dvorane nude više izvođačica u svom repertoaru, da orkestri zapošljavaju veću količinu glazbenica ili da više glazbenica sudjeluje na glazbenim festivalima: medijska pokrivenost je od ključne važnosti. Potrebno je promijeniti percepciju dirigiranja kao isključivo “muškog” posla, što je zajednički napor glazbenika, publike i medija.

Izvor: Guardian, Prevela i prilagodila: Vida Starčević


Povezano