Zbeletronove psihološke radionice: Samopoštovanje – ODGOĐENO

U četvrtak, 19. ožujka u 19 sati u prostoru DKC Šesanestice održat će se treća u nizu psiholoških radionica koju Zbeletron organizira u suradnji s K-zonom. Ovog puta na radionici koju vodi psihologinja Lejla Talić razgovarat će se o samopoštovanju.

Jedna od ključnih stvari u postizanju životnog zadovoljstva i ostvarivanju svojih potencijala je razvijanje njegujućeg i blagog odnosa prema sebi, odnosno izgradnja vlastitog samopouzdanja i samopoštovanja.

Samopoštovanje, odnosno osjećaji koje imamo prema sebi, imaju utjecaj na cijeli naš život, na baš sve njegove aspekte. Kako se ponašamo prema drugima, kakve ljude biramo za prijatelje i romantične partnere, o čemu razgovaramo, kako reagiramo na tuđe ponašanje, kako biramo i donosimo odluke, koliko nas zadovoljavaju naši rezultati.

Čak i kada smo „prilično uspješni“ u onome što naše društvo visoko vrednuje, ako sami sebe doživljavamo bezvrijednima, ne smatramo da imamo pravo na sreću, ljubav i poštovanje, to jest, nedostaje nam bazični osjećaj vlastite vrijednosti. Možemo se zbog toga bojati izraziti svoje pravo mišljenje i osjećaje, biti ono što jesmo te pokušavati ostvariti svoje prave istinske ciljeve. Pa tako možemo ostajati na neispunjavajućem poslu, možemo ostajati u odnosima koji nas iscrpljuju ili možemo izbjegavati probati nešto novo strahujući od neuspjeha i poraza.

Osobe koje imaju nizak osjećaj vlastite vrijednosti često se boje izraziti svoje mišljenje, mogu misliti da su neprivlačne, da ih ljudi ne vole, da su drugima dosadne i naporne, da ih nitko ne želi slušati, da mnogo toga moraju napraviti iako to ne žele, da nikada neće ispuniti tuđa očekivanja, da svijet nije pravedan, da su drugi protiv njih. Oni mogu željeti izgledati i biti poput nekog drugog zato što smatraju da ono što jesu sami po sebi nikako nije dobro niti dovoljno.

Bazični osjećaj vlastite vrijednosti zapravo je mjerilo toga koliko smo u stanju prihvatiti sebe baš takvima kakvi jesmo, sa svim manama, vrlinama, pogreškama i uspjesima, u cijelosti, i biti svjesni toga da takvi kakvi jesmo, vrijedimo kao ljudska bića. Dobra vijest je da se on svakako kroz život može graditi i mijenjati i postoje brojne tehnike koje nam u tome mogu pomoći.

Možda vam se takav cilj trenutno čini neostvarivim, no na ovoj radionici saznat ćete koje prve korake možete poduzeti već danas kako biste krenuli na taj put.

Kako razviti bolji odnos prema sebi i povećati samopouzdanje? Od kuda ono dolazi? Ako volimo sebe, znači li to da smo sebični? Ako se prihvatimo takve kakvi jesmo, znači li to da ćemo odustati od svojih ciljeva i prepustiti se lijenosti? Čemu nam to sve uopće služi? Je li moguće napraviti velike životne promjene i kada nam je samopouzdanje jako nisko? Možemo li voljeti druge, čak i ako ne volimo sebe?

Odgovore na ta i na mnoga druga predavanja dobit ćete na predavanju i radionici koju će voditi psihologinja Lejla Talić 19.3.2020. u 19:00 prostoru DKC Šesnaestice.

O Zbeletronovim psihološkim radionicama:

Zbeletron u suradnji s K-zonom organizira ciklus tematskih predavanja i radionica na teme iz područja psihologije. Zbeletronove psihološke radionice novi su Zbeletronov program koji će se na mjesečnoj bazi održavati u DKC Šesnaestica.

Kome je namijenjen program?

Program je besplatan za sve sudionike/ce a namijenjen je svima koje zanimaju teme iz područja psihologije, brige za sebe i svoje mentalno zdravlje te povećanje zadovoljstva životom. Radionice će voditi Lejla Talić diplomirana psihologinja na supervizijskom stupnju edukacije iz kognitivno bihevioralne psihoterapije te iskistvom rada u raznim organizacijama civilnog društva, školama te tvrtkama.

Oblik rada na radionicana:

Radionice i predavanja su interaktivnog tipa te će svaki put postojati prilika da isprobate neku tehniku ili vježbu individualno. Sudionici_e mogu samo doći i slušati, a u razgovor se mogu uključiti ako žele, ali i ne moraju.

*Zbeletronove psihološke radionice otvorene su za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira na njihove rodne i/ili seksualne identitete.


Povezano