WHW Akademija: Wendelien van Oldenborgh – projekcija filma i razgovor

Kadar iz filma Dva kamena, 2019., ljubaznošću Galerije Wilfried Lentz Rotterdam i umjetnice

Večer s WHW Akademijom predstavila je projekciju filma Dva kamena (2019.) i razgovor s umjetnicom Wendelien van Oldenborgh, 28. svibnja 2019. u Galeriji Nova (Teslina 7, Zagreb).

Film Dva kamena nizozemske umjetnice Wendelien van Oldenborgh istražuje putanje i ideale njemačke arhitektice školovane u Bauhausu Lotte Stam-Beese i karipske aktivistice i spisateljice Hermine Huiswoud kroz razgovore sa suvremenim protagonisticama koji se pojavljuju u filmu. Obje žene boravile su u Sovjetskom Savezu ranih 1930-ih i na kraju su obje djelovale u Nizozemskoj nakon 2. svjetskog rata.

Film “Dva kamena” snimljen je u konstruktivističkom kvartu KhTZ u Harkovu u Ukrajini izgrađenom 1930-ih, prvom velikom stambenom projektu na kojem je Lotte Stam-Beese radila, te u Pendrechtu, po kojem je Stam–Beese postala poznata, projektiranom 1950-ih kad je radila u Rotterdamu kao glavna arhitektica/urbanistica. Hermina Huiswoud se 1970-ih javno suprotstavljala stambenoj regulativi Rotterdama koja je ograničavala naseljavanje nizozemskih građana karipskog porijekla u bilo kojem gradskom kvartu ukoliko je njihov broj prelazio 5% stanovnika.

Rezonance kao i disonance između različitih putanja ove dvije žene i njihovih očekivanja od komunističke ideologije naslućuju se kroz misli i iskustva protagonista od kojih svi imaju osobne i profesionalne odnose naspram ovih pitanja.

Protagonistice: Hannah Dawn Henderson, Ievgeniia Gubkina, Maya Smolnyaninova, Ola Hassanain, Hanneke Oosterhof i druge

Wendelien van Oldenborgh razvija radove u kojima se filmski format koristi kao metodologija za produkciju i kao osnovni jezik za različite oblike prezentacije. S radovima koji se bave strukturama koje nas oblikuju i ometaju sudjelovala je na raznim velikim bijenalima kao i na manjim specijaliziranim izložbama. Neke od zadnjih izložbi su Cinema Olanda, solo izložba u nizozemskom paviljonu na 57. Venecijanskom bijenalu 2017. i u Witte de With u Rotterdamu, a trenutno izlaže na bauhaus imaginista u HKW u Berlinu. Van Oldenborgh je imala solo izložbe u galeriji Significant Other, Beč 2018, u galeriji Showroom u Londonu 2015., u Van Abbemuseumu u Eindhovenu 2010. te je sudjelovala na raznim bijenalima među kojima i Bienal de Cuenca 2014., Venecijansko bijenale 2011., 4. Moskovsko bijenale 2011., Bienale de Sao Paulo 2010. i Istanbulsko bijenale 2009. Od 2015. je članica (nizozemskog) Društva umjetnika te je dobitnica nagrade Dr. A.H. Heineken (2014.). Monografija “Amateur” objavljena je 2016.


Povezano