Urbana tura: Ženska povijest Trešnjevke

Muzej susjedstva Trešnjevka poziva vas da se pridružite urbanoj turi koja će se održati u petak 25.9. u 15 sati na Trešnjevci. S Tihanom Bertek iz udruge K-zona krećemo u potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga vas molimo da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr najkasnije do 24.9.

Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad, povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja. Polazeći od Dječjeg vrtića Potočnica u Vukovarskoj (nekoć vrtić Marice Pataky), krivudava nas putanja vodi kvartovskim punktovima na kojima se pažljivim pogledom otkrivaju fragmenti ženske povijesti Trešnjevke. Forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.

U sklopu projekta ranije ove godine nastala je i virtualna šetnja kroz žensku povijest Trešnjevke, koju možete pronaći na web stranici Muzeja.

Tura se odvija u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo“, koji provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.


Povezano