Objavljeno

Muzej susjedstva Trešnjevka na valovima Radija BAZE

U svom četvrtom izdanju Radio BAZA se iz etera u Adžijinoj 11 seli u isključivo digitalnu sferu i preuzima formu podcasta u tri dijela. Iako nema razgovora, sviranja, dramskog i drugog izvođenja uživo, i ove smo godine okupili istraživačice, aktiviste, muzičare, radiofoničarke i amaterke s istom misijom: komodifikaciji etera želimo se oduprijeti kolektivnom proizvodnjom kritičkog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata.

Ove je godine tematska okosnica trešnjevačko nasljeđe koje se istražuje, prikuplja i interpretira u okviru projekta Muzej susjedstva Trešnjevka. Vodimo vas na tri sasvim posebne zvučne šetnje, od istočnog ruba kvarta, preko njegove žile kucavice i jednog zaboravljenog parka, sve do „Kluba književnica“. Snimke urbanih tura održanih jesenas u okviru Muzeja susjedstva isprepliću s poezijom Teslinih radnica, crticama trešnjevačkih učenika i drugim blagom iz muzejskog fundusa.

Krećemo od početka i sa samog ruba – od kasnog 19. stoljeća, sa Savske ceste. Kosjenka Laszlo-Klemar (Tehnički muzej Nikola Tesla) provest će nas kroz lokacije nekih od prvih trešnjevačkih tvornica, ključnih ne samo za povijest industrijalizacije i razvoja kvarta, nego i za povijest radništva i radničkog organiziranja.

Još uvijek živ nadimak – Crvena Trešnjevka – kvart je dobio zbog doprinosa Trešnjevčana i Trešnjevčanki antifašističkoj borbi. U drugoj audio-šetnji s Tomislavom Augustinčićem (SF:ius) obići ćemo spomen-obilježja NOB-a i radničkog pokreta.

U trećem dijelu s Tihanom Bertek (K-zona) rekonstruirat ćemo obrise ženske povijesti kvarta koju su pisale neznane radnice, seljanke, migrantkinje, odgajateljice i učiteljice.

Putem slušamo amatersku poeziju Maje Vukušić, Gordane Stanković-Vanje i Željka Kidriča iz tvornice “Nikola Tesla” objavljenu u dva zbornika posvećena kulturnom stvaralaštvu radnika iz 80-ih godina koji se danas nalaze u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. U fundusu su i godišnjak te učenički list današnje OŠ Augusta Šenoe “Naši vidici” iz 1950-ih i 1960-ih godina, iz kojih slušamo ostvarenja Antuna Jeranka i Blaženka Poturice. Dali smo glas i Matiji Pokrivki čiji su poznati crteži – kronike trešnjevačkih transformacija – popraćeni kratkim tekstovima. Slušamo i trešnjevačkog pjesnika Boru Pavlovića i reportažu s Ciglenice Milene Žarković, a zavirili smo i u arhivu Radio BAZE, odakle nam pjevaju i sviraju Jelena Božić, Ivana Rushaidat i Marko Levanić, Viktorija Novosel, Martin Mandir, Marko Market, Dino Brazzoduro i Saša Nestorović.

Autorice: Barbara Gregov, Ljubica Letinić i [BLOK]

Program Radio Baze poslušajte ovdje.


Povezano