U boli ćeš rađati djecu

U četvrtak 5. prosinca u 19 sati, u sklopu 17. Human Rights Film Festivala, održat će se projekcija dokumentarnog filma U boli ćeš rađati djecu u Dokukinu KIC.

režija: Ovidie • scenarij: Ovidie • fotografija: Corentin Coëplet • format: BluRay • titlovi: hrvatski • žanr: dokumentarni

“Trajalo je četrdeset i pet minuta.” “Nisam više bila na porođaju, bila je to scena masakra.” “Čovjek bi radije umro nego osjećao to”… Iako su obeshrabrujuća, svjedočenja prikupljena u ovom dokumentarcu pokazuju i volju žena da javno progovore o zlostavljanjima koja su pretrpjela tijekom porođaja. U Francuskoj, kao i u ostatku Europe, njihov se glas sve glasnije čuje, osnažen mogućnostima društvenih mreža i snažnom mobilizacijom. Marlene Schiappa, državna tajnica za ravnopravnost spolova, također žrtva porođajnog nasilja, intervjuirana u ovom filmu, naručila je s najviše razine izvještaj o ovom problemu.

Nametnuta epiziotomija, carski rez, infantilizacija, seksističke primjedbe…: svi ovi oblici nasilja krše jedan temeljni uvjet: pristanak. Mnoge od žena izjednačavaju ono što su doživjele pri porodu sa silovanjem. Feministička redateljica Ovidie (Tamo gdje kurve ne postoje) analizira situaciju bez maniheizma, ispitujući sve aktere: žrtve, aktivistice, stručnjake/inje, primalje, ali i ginekologe koji negiraju postojanje inherentnog problema u sustavu javnog zdravstva. Njezina rigorozna istraga također istražuje i povijest kako bi pokušala uhvatiti izvor ovog sistemskog nasilja i podsjetila, na osnovu prošlih i suvremenih iskustava (bezbolno rađenje, rađenje kod kuće) da drugi i drugačiji modeli, manje medicinizirani, mogu i predstavljaju rješenje.

Ulaz na film je slobodan.


Povezano