Trešnjevački seniori vas pozivaju na urbanu šetnju tragom Fedora Kritovca

Projekt Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost, koji provodi udruga K-zona, i inicijativa Mapiranje Trešnjevke pozivaju vas na urbanu šetnju Trešnjevkom u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta Jane’s Walk.

Šetnju pod naslovom Viđenje grada kroz prizmu Fedorovih ‘urbanih fenomena’ vodit će Goran Pinter, a sastanak je u 11h u Parku Stara Trešnjevka, kod Ugla Fedora Kritovca na zgradi Centra za kulturu Trešnjevka.

Šetnja je prvenstveno namijenjena seniorima koje bi se na primjerima trešnjevačkih ulica na kraćoj ruti i u ležernom tempu upoznalo s radovima i idejama Fedora Kritovca, urbanista po profesiji, ali i “osviještenog šetača” koji je razvio poseban senzibilitet za promatranje i otkrivanje grada i njegovih prostornih, vizualnih i društvenih fenomena.

Na samom kraju, odnosno cilju šetnje predviđa se neformalni razgovor sudionika, druženje i razmjena dojmova u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska ulica 16).

***

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje na kojima se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi, a trenutno u projektu sudjeluje 189 gradova iz 36 zemalja sa šest kontinenata.

Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost”omogućuje poboljšanje kvalitete života građana starije dobi na Trešnjevci kroz angažman kulturnih radnika i umjetnica te se inovativnim i participativnim radionicama bavi bilježenjem lokalne povijesti i sadašnjosti putem umjetničkog izričaja.

Organizacija tribine sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u razdoblju od 17.08.2018. do 17.12. 2019. Ukupna vrijednost projekta je 963.014,49 HRK, a iznos EU potpore je 818.562,32 HRK.


Povezano