Štrikaona koda 2.0 – Radionica izrade web stranica za djevojke i žene

Prostor rodne i medijske kulture K-zona po drugi put je organizirao radionicu programiranja za djevojke i žene. “Štrikaona koda 2.0” se održavala subotama 24. studenog  i 1. prosinca 2018. u prostorima DKC Šesnaestica.

Ovosezonska “Štrikaona koda” zamišljena je kao niz edukacijskih i radioničkih modula. Za vrijeme prvog modula unutar 8 sati tijekom dva vikenda (dvije subote po četiri sata) polaznice su se upoznale s osnovama izrade web stranica.

Prvu subotu (24.11.) odrađeno je uvodno predavanje u trajanju od sat vremena, nakon kojeg je uslijedio praktični dio izrade jednostavne web stranice. Na kraju prvog dana polaznice su dobile zadatak za čiju su izradu imale tjedan dana, a koji se analizirao na sljedećoj radionici (1.12.). Radionice su predviđene za osobe koje nemaju nikakvog predznanja te im je cilj izgraditi temelje za daljnje učenje o web razvoju.

Voditeljice radionice bile su Martina Šnajder i Ida Štambuk. Martina Šnajder je svoju karijeru započela kao frontend developerka, nakon čega je zaplovila u menadžerske vode. Trenutačno radi kao Scrum Master u jednoj velikoj hrvatskoj IT firmi. Ida Štambuk je frontend developerka već dvije godine, a svoj je put započela na prvoj “Štrikaoni koda” 2016. godine te sada svoje znanje želi podijeliti s vama.

Ovim programom partnerice na projektu odgovorile su na izrazito slabu zastupljenost žena u sve brže rastućem IT sektoru. Rodna nejednakost u STEM (Science, Technology, Engineering, Math) industriji već godinama navodi žene na promjenu karijere, unatoč konstantnim ulaganjima u edukacije i popularizaciju znanosti među ženama. Istraživanju grupe Code.org navodi da će se radna mjesta u računalnoj industriji više nego udvostručiti do 2020. godine, a ako žene nastave napuštati industriju, već ozbiljan nedostatak kvalificiranih radnica postat će još gori.


Povezano