Štrikaona koda 2.0 – Radionica izrade web stranica za djevojke i žene

Prostor rodne i medijske kulture K-zona po drugi put organizira radionicu programiranja za djevojke i žene. “Štrikaona koda 2.0” će se održavati subotama 24. studenog  i 1. prosinca u prostorima DKC Šesnaestica (Ozaljska 16, II kat) u Zagrebu od 11 do 15 sati. Program radionica je besplatan.

UPDATE: Prva radionica za izradu web stranica je popunjena. Zahvaljujemo svima na interesu.

Ovosezonska “Štrikaona koda” zamišljena je kao niz edukacijskih i radioničkih modula. Za vrijeme prvog modula unutar 8 sati tijekom dva vikenda (dvije subote po četiri sata) polaznice će se upoznati s osnovama izrade web stranica.

Prvu subotu (24.11.) predviđeno je uvodno predavanje u trajanju od sat vremena, nakon kojeg slijedi praktični dio izrade jednostavne web stranice. Na kraju prvog dana polaznice će dobiti zadatak za čiju će izradu imati tjedan dana, a koji će se analizirati na sljedećoj radionici (1.12.). Radionice su predviđene za osobe koje nemaju nikakvog predznanja te im je cilj izgraditi temelje za daljnje učenje o web razvoju.

Voditeljice radionice su Martina Šnajder i Ida Štambuk. Martina Šnajder je svoju karijeru započela kao frontend developerka, nakon čega je zaplovila u menadžerske vode. Trenutačno radi kao Scrum Master u jednoj velikoj hrvatskoj IT firmi. Ida Štambuk je frontend developerka već dvije godine, a svoj je put započela na prvoj “Štrikaoni koda” 2016. godine te sada svoje znanje želi podijeliti s vama.

Prijave se primaju putem maila radionice@voxfeminae.net uz ime, prezime i kontakt broj mobitela. Preporučeno je da polaznice ponesu vlastito prijenosno računalo na radionice, ili ako isto ne posjeduju o tome obavijeste organizatorice prilikom prijave.

Broj polaznica je ograničen na 10 osoba. Zbog toga ljubazno molimo sve zainteresirane da se obvežu na sudjelovanje u obje subote prvog edukacijskog modula; o čemu će također morati obavijestiti organizatore nekoliko dana prije samog početka “Štrikaone koda”.

Ovim programom partnerice na projektu odgovaraju na izrazito slabu zastupljenost žena u sve brže rastućem IT sektoru. Rodna nejednakost u STEM (Science, Technology, Engineering, Math) industriji već godinama navodi žene na promjenu karijere, unatoč konstantnim ulaganjima u edukacije i popularizaciju znanosti među ženama. Istraživanju grupe Code.org navodi da će se radna mjesta u računalnoj industriji više nego udvostručiti do 2020. godine, a ako žene nastave napuštati industriju, već ozbiljan nedostatak kvalificiranih radnica postat će još gori.

Godišnji program društveno-kulturnog centra “Šesnaestica” odvija se uz podršku Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.


Povezano