Strašne žene sve u 16: Zašto se sjećamo Nade Dimić?

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak (6. rujna) u društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II) organizirao je predavanje posvećeno sjećanju na antifašistkinju i feminističku heroinu Nadu Dimić, na 96. obljetnicu njenog rođenja. Predavanje je održala Maja Flajsig s početkom u 18h.

Iako su herojske figure jugoslavenske Narodnooslobodilačke borbe danas gotovo zaboravljene, neke od njih ostaju zapanjujuće aktualne. Jedna od njih je Nada Dimić koja je umrla u koncentracijskom logoru u nježnoj dobi od 19 godina. Spomen na njen lik sačuvan je u spomeničkoj arhitekturi, javnoj umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima; iako su kontingentne politike sjećanja nakon 1990-ih pokušale izvršiti izvjesno poništavanje spomena na njen lik i djelo. Izlaganje istraživačkog procesa i pokušaj odgovora na pitanje “Zašto se sjećamo Nade Dimić?” jasno će razložiti uvjete pod kojima se društveno sjećanje na antifašističku heroinu formiralo, i na koji su se način određeni narativi otjelovili u spomeničkoj baštini i umjetničkim djelovanjima, ovisno o političkim mijenama koje su zahvatile sve sfere društvenog života. Povijest sjećanja na Nadu Dimić povijest je promjena politika pamćenja od herojskih narativa NOB-a, preko amnezije devedesetih do današnje revitalizacije u nezavisnoj kulturnoj produkciji. Kao takvo, društveno sjećanje jasno ukazuje na društvene promjene koje zahvaćaju sve sfere kulture i upućuju na mogućnosti, a zatim i moć autonomije umjetnosti i kulturnog djelovanja u kontekstu stvaranja novih povijesnih narativa.

Autorica ovog predavanja Maja Flajsig studentica je diplomskog studija povijesti umjetnosti i etnologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je hrvatskog ogranka udruge Vizantrop – udruge vizualnih antropologa, te je aktivna članica udruge 4 grada Dragodid koja se bavi očuvanjem suhozidne baštine, kao i udruge ZipArh – centra za znanstveno-istraživački rad i popularizaciju arheologije. Djeluje unutar anarho-kolektiva Hrana, a ne oružje i piše za portale Kulturpunkt i Suvremena hrvatska fotografija. Istraživačka nastojanja koja čine polje njenih interesa su interdisciplinarni pristupi suvremenim umjetničkim fenomenima kroz vizualnu antropologiju koji se ponajviše tiču participativnog djelovanja u zajednici i umjetnosti u javnom prostoru.

Poseban dodatak ovom događaju u sklopu programa Strašne žene sve u 16! je kreativni tandem nadin.artikal, iza kojeg stoji borba za radnička prava, jednakost, pravo na izbor, ekološku održivost i osvještavanje kolektivne odgovornosti. U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala istoimena tvornica tekstila u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil. Na događaju su se našli prišivci i reciklirana odjeća koji su secon hand unikatni proizvod, čuvaju okoliš te šire poruku o ženskoj, LGBTIQ+ i radničkoj emancipaciji.

Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Zašto se sjećamo Nade Dimić?’ se organizirao u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.


Povezano